Volledig scherm
Opstelten © anp

Opstelten: Demmink echt niet in beeld

Joris Demmink, de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie die door sommigen wordt beschuldigd van seksueel misbruik van jongens, is echt niet eerder in het zogenoemde Rolodex-onderzoeksdossier voorgekomen. Dat staat in een brief van minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer.

'Het Rolodex-onderzoeksdossier is door het Openbaar Ministerie recent wederom bestudeerd. De voorzitter van het College van procureurs-generaal heeft mij bij ambtsbericht van 24 maart 2014 laten weten, dat opnieuw is vastgesteld dat de oud-secretaris-generaal op geen enkele wijze in dit onderzoek naar voren is gekomen', noteert de bewindsman.

Eerder gaf hij dat ook al aan, maar toch werd beweerd dat Demmink wel in beeld was.

De Amsterdamse oud-hoofdofficier van justitie Hans Vrakking zei recent van wel. Volgens Vrakking had de chauffeur van Demmink tegen de inlichtingendienst BVD (nu AIVD) verteld dat de topman in de dienstauto af en toe seks had met jongens. Voor de rechtbank in Utrecht wordt deze weken een reeks getuigen gehoord op verzoek van stichting De Roestige Spijker. Die wil de onderste steen boven hebben over Demmink en een mogelijke doofpot.

  1. Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    Amerika klaagt YouTubers aan voor ‘gepland’ bezoek aan verboden militaire basis Area 51

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, zijn aangeklaagd voor het binnentreden van verboden terrein. Justitie verdenkt hen ervan dat bewust gepland te hebben in overleg met anderen. Op zo'n daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid staat maximaal een jaar cel. De mannen verschijnen morgen voor de rechter.