Volledig scherm
© ANP

Opstelten en Teeven stappen op na bonnetjesrel

UpdateMinister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven stappen op. Dat blijkt uit de persconferentie die vanavond op hun ministerie werd gehouden. De zogenoemde Teeven-deal doet de heren de das om.

Volledig scherm
Ivo Opstelten tijdens de persconferentie © ANP

Opstelten en Teeven hebben tijdens de persconferentie laten weten dat zij hun ontslag hebben aangeboden aan de koning. ,,Ik neem mijn volle verantwoordelijkheid", aldus Opstelten.

Teeven vult hem aan: ,,Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren, nu Opstelen aftreedt. Daarom neem ik ook ontslag. Met de deal met Cees H. was niets mis. Ook dat gebeurt voor volk en vaderland, net zoals minister Opstelten en ik de afgelopen vier jaar gedaan hebben."

Opstelten vertelde op zoek te zijn gegaan naar de informatie over het bedrag. ,,Ik heb toen op basis van de toen beschikbare informatie gemeld aan de Tweede Kamer dat dat niet mogelijk was. Naar aanleiding van de recente berichtgeving hebben we ultieme inspanningen gedaan om het bewijs te vinden. We hebben geen bankafschrift gevonden, maar wel een digitale bevestiging dat er in 2001 4,7 miljoen is overgemaakt ten gunste van Cees H."

2 miljoen
Vandaag werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal met een drugscrimineel, veel meer dan de bijna 2 miljoen die Opstelten aan de Tweede Kamer had gemeld.

Hiermee was de suggestie geboren dat Opstelten de Tweede Kamer verkeerd heeft ingelicht en dat is een 'doodzonde' in de politiek. Eerder had de minister laten weten dat er geen afschriften of bewijzen meer waren te vinden van de deal.

Rutte is dankbaar
Minister-president Rutte laat weten niet anders te kunnen dan het besluit van Teeven en Opstelten te respecteren. ,,Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.''

Dramatisch
Volgens CU'er Gert-Jan Segers is het dramatisch, maar wel terecht. ,,Er waren zoveel vragen rondom het bedrag. Vorig jaar zei Opstelten de juiste informatie vertrekt te hebben, dat blijkt nu onjuist. Het is daarbij zeer de vraag of Teeven alles tegen Opstelten heeft gezegd wat hij moest zeggen."

Onder meer ex-PVV'er Bontes (fractie Bontes/Van Klaveren) had al aangekondigd morgen een motie van wantrouwen in te willen gaan dienen. Ook andere leden van de oppositie hadden grote vraagtekens bij de nieuwste ontwikkelingen. Morgen zou er een debat zijn.

Koning verleent ontslag
Koning Willem-Alexander heeft minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven maandag nog ontslag verleend, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst namens het Kabinet van de Koning.

De koning deed dit 'op de voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door de minister en de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen'.

Waarnemer
VVD-minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst neemt voorlopig de taken van Opstelten en Teeven over. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd.

Het ziet er naar uit dat de opvolgers van Opstelten en Teeven pas na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart worden benoemd. Er is tijd nodig om dit op een zorgvuldige manier te doen, aldus ingewijden.

De 50-jarige Blok, die sinds november 2012 minister is, was van oktober 2010 tot half september 2012 fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder meer Tweede Kamerlid.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”