Volledig scherm
Minister Ivo Opstelten © anp

'Opstelten is weer de grootste privacyschender'

De grootste privacyschender van het land is weer minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Daarom kreeg hij dinsdag een Big Brother Award van de organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor privacy en burgerrechten op internet.

Opstelten krijgt de publieksprijs 'voor het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders'.

Nederlanders konden de afgelopen tijd stemmen op de genomineerden. Ongeveer 4000 mensen deden dat en van hen gaf 66 procent de voorkeur aan Opstelten. De andere kandidaten waren de Belastingdienst (18 procent) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (16 procent).

De experts gaven een Big Brother Award aan Nederlandse scholen. Die delen gegevens van leerlingen met uitgevers van lesmateriaal.

  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.