Opstelten over sm'ers: Ze belanden vaak bij de dokter
In de sm-scene gaat geregeld iets mis. Een op de zeven mensen die seksuele spelletjes spelen met bijvoorbeeld touw of zweep, heeft na afloop wel eens de dokter bezocht vanwege opgelopen letsel.
Dit schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij liet onderzoek doen onder mensen die een profiel hadden aangemaakt op sites voor sm en bondage. Nederland kent een harde kern van naar schatting 5000 tot 10.000 actieve beoefenaren.
Spelregels
Van de bijna zeshonderd respondenten gaf bijna een kwart aan met misstanden te maken te hebben gehad. Vaak gaat het om het overtreden van gemaakte 'spelregels'.
De kans dat iemand in deze setting misbruik ervaart, is het grootst voor vrouwen en minderjarige debutanten. Misbruik wordt meestal besproken met gelijkgestemden en afgedaan als een vervelende ervaring.
In de politiesystemen zijn van 2010 tot begin vorig jaar 27 sm-gerelateerde zaken te vinden, waarvan vijftien aangiften. Elf zaken kregen een strafrechtelijk vervolg, blijkt verder uit het onderzoek. Bewijs is vaak moeilijk rond te krijgen.
Therapeuten
In Nederland zijn evenals in landen om ons heen geen speciale zorgvoorzieningen voor slachtoffers van misstanden bij sm. Wel zijn er gespecialiseerde 'kink friendly'-therapeuten.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder leiding van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), is voor Opstelten geen aanleiding tot beleidswijziging. Dat mensen naar de dokter gaan, hoeft volgens hem niet per se te betekenen dat er een misstand is. Wel wil hij bij de politie de achtergrondkennis over het verschijnsel vergroten om misstanden beter te kunnen beoordelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Nederland wacht eerste zomerse dag van het jaar: morgen lokaal 28 graden
Nederland wacht een zonnig en warm weekeinde. Vandaag stijgt het kwik lokaal al naar 25 graden, maar zondag wordt het écht zomers, met temperaturen die kunnen oplopen naar 28 graden. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Opnieuw waait er Saharazand richting Europa, het valt komend weekend mogelijk neer op Nederland
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Update/Met video
Betogers bijeen op luchthavens tegen vervuiling en overlast
Een paar honderd mensen zijn vandaag bijeen op Schiphol om actie te voeren tegen overlast en vervuiling door het vliegverkeer. Ook op de regionale vliegvelden in het land zijn protesten. Om 12.05 uur was een ‘stiltemoment’ van tien minuten.
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gekregen, sloeg het noodlot genadeloos toe
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van AD-journalist Jan van Dam (1991-2022), die vorige maand hoorde dat hij uitgezaaide maagkanker had. Slechts drie weken later overleed hij. ‘Ik wil gaan als een man, niet als een zielenpoot.’ -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Busvervoer plat op meerdere plaatsen in het land door staking chauffeurs
Chauffeurs in het streekvervoer hebben zaterdag op verschillende plaatsen het werk neergelegd. In Enschede, Hengelo en Haaksbergen ging volgens vakbond FNV ongeveer 70 procent van de ritten zaterdag niet door, vervoerder Keolis houdt het op de helft.