Volledig scherm
Ivo Opstelten © ANP/Thinkstock/Bewerking AD

Opstelten over sm'ers: Ze belanden vaak bij de dokter

In de sm-scene gaat geregeld iets mis. Een op de zeven mensen die seksuele spelletjes spelen met bijvoorbeeld touw of zweep, heeft na afloop wel eens de dokter bezocht vanwege opgelopen letsel.

Dit schrijft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij liet onderzoek doen onder mensen die een profiel hadden aangemaakt op sites voor sm en bondage. Nederland kent een harde kern van naar schatting 5000 tot 10.000 actieve beoefenaren.

Spelregels
Van de bijna zeshonderd respondenten gaf bijna een kwart aan met misstanden te maken te hebben gehad. Vaak gaat het om het overtreden van gemaakte 'spelregels'.

De kans dat iemand in deze setting misbruik ervaart, is het grootst voor vrouwen en minderjarige debutanten. Misbruik wordt meestal besproken met gelijkgestemden en afgedaan als een vervelende ervaring.

In de politiesystemen zijn van 2010 tot begin vorig jaar 27 sm-gerelateerde zaken te vinden, waarvan vijftien aangiften. Elf zaken kregen een strafrechtelijk vervolg, blijkt verder uit het onderzoek. Bewijs is vaak moeilijk rond te krijgen.

Therapeuten
In Nederland zijn evenals in landen om ons heen geen speciale zorgvoorzieningen voor slachtoffers van misstanden bij sm. Wel zijn er gespecialiseerde 'kink friendly'-therapeuten.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder leiding van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), is voor Opstelten geen aanleiding tot beleidswijziging. Dat mensen naar de dokter gaan, hoeft volgens hem niet per se te betekenen dat er een misstand is. Wel wil hij bij de politie de achtergrondkennis over het verschijnsel vergroten om misstanden beter te kunnen beoordelen.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.