Ivo Opstelten. Inzet Joris Demmink.
Volledig scherm
Ivo Opstelten. Inzet Joris Demmink. © ANP/AD

Opstelten vraagt top justitie om uitleg in Demmink-zaak

Minister Ivo Opstelten heeft het College van Procureurs-Generaal gevraagd uitleg te geven over de verklaringen die zijn afgelegd in de zaak Demmink. In navolging van eerdere verklaringen heeft ex-rechercheur Broersma gezegd dat de voormalig topambtenaar van justitie eind jaren '90 wél een van de vier verdachten in een politieonderzoek naar het seksueel misbruik van minderjarige kinderen is.

Demmink.
Volledig scherm
Demmink. © ANP

Opstelten zegt nog steeds volledig achter zijn eerdere verklaringen in de Tweede Kamer te staan. Hij stelt: 'Ik sta volledig achter hetgeen ik de Kamer eerder heb gemeld; het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat de oud-SG op geen enkele wijze naar voren is gekomen in het Rolodex-onderzoek.'

Ex-rechercheur Emile Broersma gaf destijds leiding aan het observatieteam van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). Broersma verklaarde in de rechtbank dat Demmink één van vier verdachten was tegen wie 'informatie was binnengekomen'. De anderen waren volgens hem drie Hoofdofficieren van Justitie: Jan Wolter Wabeke, Hans Holthuis en Henk Wooldrik.

Broersma kreeg opdracht om de vier te laten observeren. Dit was een onderdeel van het zogenoemde Rolodex-onderzoek. Broersma trof hiervoor ook voorbereidingen, maar tot actie kwam het niet. Het onderzoek was volgens hem 'gelekt' en daarmee 'stuk'. 'Er was gelekt naar Holthuis. De dienstleiding vond het 'erg ingewikkeld' dat er onderzoek werd gedaan naar bazen.'

Onderzoek in alle geheim
Juist omdat er vrees was voor een lek, zegt Broersma, werd het onderzoek in alle geheim gedaan en waren veel leidinggevenden en collega's rond het viertal juist niet ingelicht. 'Het gevaar dat er gelekt zou worden was al groot. Die vrees bleek terecht.'

Alleen Broersma zou te weten krijgen wie de vier te observeren verdachten waren. De rest van het team, inclusief de spiedende rechercheurs zouden niet te horen krijgen dat zij de 'gedragingen en contacten' van Holthuis, Wabeke, Wooldrik en Demmink zouden nagaan. Uiteindelijk liep het onderzoek dus al spaak voordat het begonnen was.

Rolodex-onderzoek
De getuigenis van Broersma komt overeen met eerdere getuigenissen. Hij schetst exact hetzelfde verhaal als ex-agent Leen de Koter die vorige maand werd gehoord. Ook  De Koter wees deze justitiebazen aan en verklaarde eveneens dat ze verdacht werden van kindermisbruik.

De verklaring van Broersma gaat lijnrecht in tegen wat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) bij herhaling heeft gemeld aan de Tweede Kamer. Opstelten stelt dat Demmink 'op geen enkele wijze is voortgekomen' in dat zogenoemde Rolodex-onderzoek naar het misbruik van minderjarigen. 

Huiverig om te verklaren
Broersma leek dan aanvankelijk ook huiverachtig te verklaren. Hij gaf voor zijn verhoor te kennen dat hij vanwege zijn ambtsgeheim niets wilde zeggen over mensen naar wie hij in het verleden onderzoek heeft gedaan. Ook omdat hem dat kwetsbaar zou kunnen maken voor rechtszaken.

De rechter-commissaris liet echter weten dat hij geen beroep kan doen op zijn verschoningsrecht. Uiteindelijk ging Broersma met die beslissing akkoord. De zaak gaat vanmiddag verder.

 1. Meerderheid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacrisis

  Meerder­heid ouders minder streng over ‘uurtje extra’ schermtijd tijdens coronacri­sis

  Ouders thuis aan het werk, koters op de bank voor de televisie of met een tablet op schoot. Dat is het beeld in menig huishouden tijdens de coronacrisis; zij het voor vermaak of om huiswerk te maken. Het scherm lijkt soms de ideale babysitter en veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om de ‘schermtijd’ van hun spruiten gaat. Maar hoeveel tijd zitten de ukkies op dit moment eigenlijk voor een beeldscherm?
 2. Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons
  Lezersoproep

  Hoe is het nu? Deel je ervaring met ons

  Beste lezer, twee weken geleden vroegen we hoe het met u ging. Dat leverde zowel hartverwarmende als hartverscheurende reacties op. We beleven een tijd waarover we later onze kinderen en kleinkinderen zullen vertellen. Maar laten we elkaar ook nú vertellen wat het coronavirus met ons doet. Deel je ervaringen met ons. En met elkaar: we plaatsen een selectie op de website en zaterdag in de krant. Mail (als het kan met foto) naar: coronaervaringen@ dpgmedia.nl