Volledig scherm
In oude wijken zien de organisaties steeds vaker kinderen, die eerst naar de opvang gingen, op straat rondhangen. © Thinkstock

Opvang te duur: jonge kinderen dolen op straat

Tientallen jonge kinderen in oude stadswijken hangen rond op straat en dreigen af te glijden. Hun ouders hebben geen geld meer voor de opvang. Dat stellen welzijnsorganisaties en kinderopvangcentra. 'Sommigen sturen hun kinderen zelfs naar familie in Turkije.' Minister Kamp wijst naar de ouders.

Volgens de organisaties heeft een groeiend aantal ouders door de duurder geworden kinderopvang geen oplossing meer voor hun jonge kinderen, waardoor die hele dagen op straat rondhangen en dubieuze klusjes doen voor oudere jongens.

Naar Turkije
'Niemand luistert naar onze noodkreet, omdat we zouden preken voor eigen parochie', zegt Willeke Briedé, bestuursvoorzitter van Dak Kindercentra in Den Haag tegen het AD. 'Maar wij zijn een stichting zonder winstoogmerk. Het gaat ons niet om de omzet. Wij zitten in de oude wijken en zien de dramatische ontwikkelingen voor onze neus gebeuren.' Het gebeurt zelfs kinderen naar familie in Turkije worden gestuurd, om daar door hun oma te worden opgevoed.

Ouders verantwoordelijk
Minister Kamp (Sociale Zaken), verantwoordelijk voor de veranderingen in de kinderopvang, reageert kritisch op de geluiden. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. De problemen daar moeten worden opgelost in samenwerking met maatschappelijk werkers en de scholen.'