Volledig scherm
Bedden voor vluchtelingen in de sporthal in Pijnacker-Nootdorp. © Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Opvang veel duurder door beveiliging

De beveiliging was de grootste kostenpost rond de opvang van 150 vluchtelingen in Pijnacker-Nootdorp, gedurende vijf nachten in oktober dit jaar. De gemeente kijkt er positief op terug.

Het verzet en de dreigementen van inwoners van Pijnacker-Nootdorp hebben de opvang van 150 vluchtelingen tussen 4 en 9 oktober veel duurder gemaakt dan voorzien. De gemeente moest hierdoor zorgen voor particuliere beveiliging. Daarmee was een bedrag gemoeid van 83.345 euro, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeente.

,,Er zijn gemeenten waar helemaal geen beveiliging is ingezet omdat er geen boze inwoners of negatieve reacties waren,'' zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Maar in onze gemeenten was sprake van negatieve uitlatingen op Facebook en Twitter. We hebben de risico's hoog ingeschat. Het scheelt daarbij natuurlijk ook of opvang plaatsvindt in een verlaten buitengebied of midden in een dorp, zoals in Pijnacker gebeurde.''

Een bewoner die tegen de komst van de vluchtelingen was, riep dorpsgenoten op om rotondes te blokkeren. Daar kwam echter niets van terecht, omdat te weinig mensen mee wilden doen aan dit protest.

Al met al kijkt de gemeente heel positief terug op de crisisopvang. ,,Het was goed georganiseerd en het is rustig en zonder noemenswaardige problemen verlopen.''

Ondernemers
245 mensen gaven aan dat ze als vrijwilliger mee wilden werken aan de opvang. Dat waren er meer dan er ingepast konden worden. Uiteindelijk hebben ruim 100 vrijwilligers geholpen met de inzameling van kleding en het uitdelen van eten en drinken. Ook hielpen ze bij activiteiten. Er waren ook 30 vrijwillige tolken.

De opvangkosten per vluchteling bedroegen voor de gemeente 65 euro per nacht en 324 euro per persoon voor vijf nachten. ,,We hebben de opvang zo sober mogelijk ingericht.'' Locatie De Viergang, die dagelijks drie maaltijden voor de vluchtelingen verzorgde, heeft voor catering en inzet van personeel 20.104 euro ontvangen. Na compensatie door het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) betaalt de gemeente uiteindelijk 48.640 euro uit eigen zak. Dit geld komt uit de post 'onvoorzien'.

Het bezoek van de vluchtelingen heeft enkele ondernemers ook iets opgeleverd. ,,We hebben een wasmachine aangeschaft en spullen als shampoo en tandpasta. Allemaal bij lokale ondernemers. We kijken trouwens altijd eerst of we iets lokaal kunnen aanschaffen.''Op dit moment ligt er geen nieuw verzoek voor vluchtelingenopvang.