Volledig scherm
© Thinkstock

Opvoedcursus tegen kindermishandeling

Om kindermishandeling te voorkomen, zouden ouders een opvoedcursus moeten volgen voordat ze kinderen krijgen. Het plan, afkomstig van de ombudsman voor minderjarigen Marc Dullaert, krijgt steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat schrijft het AD vandaag.

Kinderombudsman Dullaert zegt dat de overheid faalt in de aanpak van kindermishandeling. Daarover heeft hij gisteren een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd. Jaarlijks worden meer dan 118.000 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Het gaat om zowel fysiek geweld als om verwaarlozing en geestelijke mishandeling.

Frustraties
Dullaert wil dat aanstaande of nieuwe ouders overal in het land opvoedcursussen kunnen gaan volgen. 'Zoals vrouwen ook op zwangerschapsgym gaan, moet het normaal zijn om naar een opvoedcursus te gaan', zegt Dullaert in het AD. Tijdens zo'n cursus kunnen ouders leren hoe ze moeten omgaan met frustraties en onmacht.

Vrijwillig
Volgens Dullaert hebben vergelijkbare vrijwillige cursussen in Noorwegen en Zweden al geleid tot een afname van kindermishandeling. De cursus moet ook in Nederland een vrijwillige keus zijn van de ouders.

Lees het complete verhaal vandaag in het AD

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.