Volledig scherm
Leerlingen in juni bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam waar eindexamens voor vwo, havo en vmbo werden gestolen. © anp

Opvolger Ibn Ghaldoun weert scholieren om verdachte zus

Drie Rotterdamse scholieren zijn van school gestuurd, omdat hun oudere zus moet terechtstaan voor de examenfraude op de Ibn Ghaldounschool. Volgens het schoolbestuur is het drietal 'een bedreiging van de veiligheid op school'. De ouders eisten gisteren in kort geding dat hun kinderen mogen terugkeren naar De Opperd, de opvolger van de islamitische school Ibn Ghaldoun.

Aisha (16) kan haar tranen tijdens de zitting niet bedwingen. Snikkend vertelt de leerlinge van havo 5 zij dat zij er 'echt alles' voor over heeft dit schooljaar haar diploma te halen. Er is slechts één probleem. Hoewel ze leerplichtig is, mag ze niet naar school. Althans niet naar de opvolger van de Ibn Ghaldoun, naar de klas in Rotterdam-Zuid waar ze de afgelopen 4 jaar met veel genoegen heeft doorgebracht. 'Op de islamitische school voel ik me thuis. Het is onrechtvaardig dat ik niet meer welkom ben. Ze dwingen me om naar een openbare school te gaan, maar dat wil ik niet.'

Niet alleen Aisha, maar ook haar twee jongere broertjes wordt de toegang tot de school geweigerd. De jongste is 12 en heeft deze zomer afscheid genomen van de basisschool. Onder de vleugels van het Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) in Rotterdam zouden de islamitische leerlingen vorige week op de vertrouwde locatie in Rotterdam-Zuid een nieuwe start maken op school De Opperd. Op deze opvolger van de Ibn Ghaldoun zijn inmiddels 600 van de 640 leerlingen ingeschreven. Het Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) is verantwoordelijk voor opvolger De Opperd.

School heeft 'verschillende redenen om leerlingen buiten te sluiten'
Volgens het schoolbestuur zijn er 'verschillende redenen' om de leerlingen buiten te sluiten. De Opperd wil via de familieleden niet 'opnieuw in verband worden gebracht' met de examenfraude. Verder zou hun aanwezigheid 'tot onrust en pesterijen op school kunnen leiden'. De scholieren zelf delen die vrees niet. 'Ik voel me volkomen veilig en thuis op deze school,' zei een zus van de verdachte gisteren.

Advocaat Miriam Weski reageerde furieus op de verwijdering. 'Het is onbewezen dat de oudere zus betrokken is geweest bij de fraude. Los daarvan is het volstrekt absurd om deze kinderen hier op aan te kijken.'

Ook kinderen van groepje 'activisten' geweigerd
Een tweede groep van zeven kinderen is om een andere reden de toegang tot De Opperd ontzegd. Ook zij stapten gisteren naar de rechter. Volgens het schoolbestuur weigeren de ouders van deze zeven 'de grondslag van de school' te onderschrijven.

Deze groep ouders wordt door het bestuur gerekend tot een groepje activisten dat tot het laatst toe heeft gestreden voor een zelfstandig Ibn Ghaldoun.

Uitspraak
Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs vindt het 'een verantwoordelijkheid van de scholen om de leerlingen zo snel mogelijk onderwijs te laten volgen'. 'Naar verluidt nemen de Rotterdamse scholen die verantwoordelijkheid zeer serieus,' zegt zijn woordvoerder Karin van Eerde.

De rechtbank doet uiterlijk vrijdag uitspraak.