Volledig scherm
Het ging om diverse ‘paleisgebonden’ cultuurgoederen’ uit onder andere paleis Huis ten Bosch. © ANP

Oranjes verkochten in stilte kunst aan Rijk

Kunst en antiek van de Oranjes die miljoenen waard is, is in stilte door het Rijk gekocht. Niet om er openbaar kunstbezit van te maken, maar om te voorkomen dat de familie het verkoopt.

Dat kan worden geconcludeerd uit de gezamenlijke verklaring van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in antwoord op vragen van NRC Handelsblad. 

De koninklijke familie heeft meer kunst en antiek uit de Koninklijke Collecties verkocht dan bekend was. Door die verkoop werden diverse ‘paleisgebonden’ cultuurgoederen uit Huis ten Bosch en Het Loo in de jaren tachtig in stilte nationaal bezit. De overheid kocht de cultuurgoederen om te voorkomen dat de koninklijke familie ze aan derden zou verkopen. ,,Als rijkseigendom is behoud van deze voorwerpen in de paleizen waarvoor ze in veel gevallen zijn vervaardigd, op lange termijn gegarandeerd’’, aldus de gezamenlijke verklaring van OCW en de RVD. 

 Prinses Christina

Begin deze maand raakte bekend dat een lid van de koninklijke familie - vrijwel zeker prinses Christina, de jongste zus van prinses Beatrix - een deel van de erfenis die ze ontving na het overlijden van haar ouders laat veilen. Daarop kwam veel kritiek. Die was vooral gericht tegen de voorgenomen verkoop van 13 zogeheten oude meesters, op woensdag 30 januari bij Sotheby’s in New York.

Een krijttekening van Peter Paul Rubens, die in de jaren 90 in de huiskamer van Christina hing toen zij de Wassenaarse villa Eikenhorst bewoonde, moet volgens het veilinghuis een bedrag tussen 2 en 3 miljoen euro op kunnen brengen. Het kabinet liet weten niet van plan te zijn zich te gaan bemoeien met de verkoop. 

 Elf kavels met kunstvoorwerpen uit haar privé-collectie brachten al zo’n 40.000 euro op bij de veiling in de Londense vestiging van Sotheby’s. Van de opbrengst moet nog wel de vergoeding voor het befaamde veilinghuis af worden gehaald.

Het huwelijkscadeau dat koningin Juliana en prins Bernhard in 1937 kregen van de Nederlandse ambassadeurs, werd teruggetrokken van de veiling. Het ging om tafeldecoratie gemaakt door de beroemde Franse glaskunstenaar René Lalique. De prinses geeft ze nu aan de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau.