Volledig scherm
Ook in Engeland zorgde de storm voor omgewaaide bomen.

Orkaan blaast kind uit wagen rivier in, moeder redt het

Ook in de ons omringende landen houdt de januaristorm flink huis. In de Duitse stad Hannover zag een moeder haar kind uit de kinderwagen geblazen worden. Het kind viel in het koude water van een rivier, maar moeder twijfelde niet en sprong achter het kind aan en redde het leven van haar dochter. Beiden moesten met lichte onderkoelingsverschijnselen worden opgenomen in het ziekenhuis, maar ze maken het goed.

Voor België heeft de meteorologische dienst KMI alarmcode oranje uitgevaardigd. Onze zuiderburen moeten beducht zijn voor windstoten tot windkracht 11 en op hun hoede zijn voor zware (onweers-)buien. Er vielen enkele gewonden door omgewaaide bomen. Ook het treinverkeer heeft last van de wind. Er zijn snelheidsbeperkingen opgelegd voor de HSL-treinen.

De Engelse meteorologische dienst registreerde windstoten tot maximaal 176 kilometer per uur. Er vielen geen slachtoffers, maar de materiële schade was groot. Duizenden huizen, met name in het westen van het land, zijn verstoken van elektriciteit.

Orkaankracht
Onze oosterburen hebben de storm uitgeroepen tot 'orkaan Andrea'. In de deelstaat Nordrhein-Westfalen werden windstoten van orkaankracht gemeten. In veel steden staan de hulpdiensten paraat om eventuele overstromingen het hoofd te bieden. Aan de Duitse kust wordt een stormvloed verwacht.

De storm leidde ook tot hilarische taferelen. Bij de wedstrijd Everton- Bolton Wanderers in de Engelse Premier League, scoorde Everton-doelman Tim Howard een doelpunt vanuit zijn eigen doelgebied. Hij verraste zijn collega aan de andere kant met een uittrap die, gedreven door de wind, pardoes in het vijandelijke doel vloog.

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”