Volledig scherm
Mensen genieten van het mooie weer op het terras van Van Zanten in Rotterdam. © Marco De Swart

Orkaan Ophelia brengt zomers weer naar ons toe

Het regenachtige herfstweer maakt komend weekend plaats voor nazomerweer. Maandag kan het in het zuiden van het land 24 graden worden. Er zit zelfs een kleine kans op zomerse warmte in.

Quote

In november is het nooit gelukt om de 25 graden aan te tikken

Wilfred Janssen, meteoroloog

Sommige weersystemen geven aan dat het na het weekend zelfs 25 graden kan worden. ,,Dat zou misschien kunnen”, stelt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza. ,,Maar dan wel heel lokaal. Als het even tegenzit met de bewolking gaat dat niet lukken, dus we roepen dat nog niet te hard. Of 25 graden gehaald gaat worden? We komen er later op terug...”

Deze tijd van het jaar is het normaal maximaal 14 tot 15 graden. ,,25 graden is 10 graden warmer dan normaal. Als dat lukt, zo halverwege oktober, is dat heel bijzonder.”

Op 16 oktober is een dagrecord van 25 graden nog nooit gehaald. Twee dagen later werd het in 1921 voor het laatst zo warm. Ook op 27 oktober is het weleens zo warm geweest, in 1937 werd het 25, 2 graden. ,,In november is het nooit gelukt om de 25 graden aan te tikken”, aldus Janssen.

Ophelia

Wat wel zeker is, is dat de herfstvakantie – komende week  begint met een paar stralende dagen. ,,Maar halverwege de week komt de wisselvalligheid terug. Het blijft wel wat warmer dan normaal, maar we krijgen iets meer te maken met de invloeden van een depressie die onze kant op komt.”


Die depressie heet orkaan Ophelia. Janssen: ,,Gisteren behaalde Ophelia orkaankracht. Daarmee is deze orkaan de tiende orkaan op rij in het Noord-Atlantisch bassin. Dat betekent dat er tussendoor dus geen tropische stormen zijn geweest die geen orkaankracht hebben gehaald. Een bijzondere statistiek. De laatste keer dat dit gebeurde, was 124 jaar geleden.”

Profiteren

In Nederland hebben we eerder mooi weer dan zeer slecht weer als gevolg van de orkaan. ,,Dankzij Ophelia wordt een flinke hoeveelheid warme lucht vanuit Noord-Afrika richting het noorden gevoerd, waar wij vooral zondag en maandag van profiteren."

Vandaag komt de zon soms al even om de hoek kijken, maar het is voornamelijk bewolkt. Het wordt 14 tot 17 graden en er waait een stevige westenwind. Toch blijft het vanmiddag vrijwel overal droog.

Morgen zijn er veel wolkenpartijen, maar ook dan blijft het droog. Opnieuw komt hier en daar de zon tevoorschijn en wordt het in de middag 19 of 20 graden. ,,Met veel bewolking blijft het kwik bij 17 graden steken”, waarschuwen de meteorologen.