Osterhaus en Gommers: Daling positief, maar gaat te langzaam
Dat de daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames langzaam doorzet is goed nieuws, maar het is volgens Diederik Gommers en Ab Osterhaus nog veel te vroeg om écht positief te zijn. Beide deskundigen hadden gehoopt op een stevigere daling. ,,Het is een moeilijke periode. De waarschuwingen die we krijgen uit Engeland liegen er niet om.”
Tot 10.00 uur zaterdagochtend zijn er 7383 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 764 minder dan gisteren. Vrijdag nam het aantal ook af, met 1567. De daling zet door, maar gaat wel minder hard. Ook het totaal aantal opgenomen covidpatiënten in ziekenhuizen is verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen 2567 mensen met corona. Dat is 69 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 693 op de ic, een daling van 7 patiënten, en 1874 in de kliniek, 62 patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Viroloog Ab Osterhaus is er alles behalve gerust op dat het genoeg is. ,,De daling is goed, maar ik maak me toch echt zorgen. De daling zou veel groter moeten zijn. Het is in elk geval veel te vroeg voor een ‘hoerastemming’, en met het woord ‘versoepeling’ moeten we al helemaal uitkijken.”
Triage
Als de Britse variant ook hier voet aan de grond krijgt, dan hebben we niet genoeg ziekenhuisbedden
Osterhaus is met name bevreesd voor de beelden uit het Verenigd Koninkrijk. ,,Je kan de situaties in de ziekenhuizen in Ierland en Engeland niet met Nederland vergelijken, maar we moeten ons wel voorbereiden op de situaties die zich daar afspelen.” De viroloog doelt op de Britse variant van het coronavirus, die vele malen besmettelijker lijkt te zijn.
Ook in Nederland is deze variant inmiddels opgedoken. ,,We kunnen het in de ziekenhuizen allemaal nog maar nét aan. Als de Britse variant ook hier voet aan de grond krijgt, dan hebben we niet genoeg ziekenhuisbedden.” Osterhaus las beangstigende verhalen over triage in Londense ziekenhuizen. ,,Als dat de voorbode is, dan hou ik mijn hart vast.”
‘Dit soort berichten kregen we in februari ook uit Italië’
Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, is weinig positief over de voorzichtige daling in de cijfers. ,,Nee, het daalt gewoon niet hard genoeg. Er is sprake van een daling, maar écht doorzetten wil het niet. Het riskante is, en daarom is dit een moeilijke periode, dat de waarschuwingen die we krijgen uit Engeland er niet om liegen. De mensen daar zeggen: ‘je weet niet wat er op je af komt’. Dat soort berichten kregen we in februari ook van onze collega’s uit Italië.”
Hoewel de Britse variant nog niet dominant is in ons land, wil dat niet zeggen dat dit niet kan gebeuren. ,,Misschien heeft dat te maken met het feit dat we al een tijdje in de lockdown zitten. Daarom is het ook belangrijk dat we het nog even volhouden.”
Hoogstwaarschijnlijk maakt premier Rutte komende week bekend dat de lockdown nog langer zal duren (‘dat is echt een besluit van het kabinet’). De maatregelen nu versoepelen zou onverstandig zijn, meent Gommers. ,,We kunnen in de ziekenhuizen gewoon weinig hebben. Als er sprake is van exponentiële groei lopen die bedden zo vol. En het ziekenhuispersoneel loopt echt op het tandvlees. Ja, iedereen in de samenleving doet dat. Ook de mensen met een eigen bedrijf. Ik begrijp goed dat zij zeggen: gooi de boel open, we hebben toch minder besmettingen. Maar helaas zitten we qua besmettingen en het aantal mensen in het ziekenhuis nog op een veel te hoog niveau.”
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
video
Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’ -
Goedkoper groente en fruit laat nog jaren op zich wachten
De afschaffing van de btw op groente en fruit laat nog minimaal twee jaar op zich wachten. Het kabinet laat eerst onderzoeken welke producten er allemaal onder de nieuwe belastingregel komen te vallen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Piek van zomercoronagolf lijkt in zicht, maar wat gebeurt er daarna?
Nederland nadert mogelijk het hoogtepunt van de zomerse coronagolf, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zijn we daarmee definitief van de corona-ellende verlost, of zitten er nog addertjes onder het gras?
-
André Rieu bereid zijn Stradivarius te verkopen voor voortbestaan orkest: ‘Is mijn levenswerk’
Geen concerten op het door hem zo geliefde Vrijthof en een orkest dat noodgedwongen thuiszit. De coronamaatregelen zijn een nachtmerrie, zo stelt Rieu in het radioprogramma Blaaskracht op L1. De maestro maakt zich zorgen over het voorbestaan van zijn ‘levenswerk’ en is zelfs bereid zijn Stradivarius te verkopen om te voorkomen dat hij zijn musici de laan uit moet sturen. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUM
We koersen af op zomer vol wespen: ‘Zet een wespenval niet op je terras neer’
Door het warme voorjaar is de kans groot dat we deze zomer veel wespen zien. De eerste wespenplagen zijn al gemeld en we worden voorlopig niet met rust gelaten door de vliegende stekers. Maar is dat echt zo vervelend als het lijkt?