Osterhaus en Gommers: Daling positief, maar gaat te langzaam
Dat de daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames langzaam doorzet is goed nieuws, maar het is volgens Diederik Gommers en Ab Osterhaus nog veel te vroeg om écht positief te zijn. Beide deskundigen hadden gehoopt op een stevigere daling. ,,Het is een moeilijke periode. De waarschuwingen die we krijgen uit Engeland liegen er niet om.”
Delen per e-mail
Tot 10.00 uur zaterdagochtend zijn er 7383 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 764 minder dan gisteren. Vrijdag nam het aantal ook af, met 1567. De daling zet door, maar gaat wel minder hard. Ook het totaal aantal opgenomen covidpatiënten in ziekenhuizen is verder gedaald. Ziekenhuizen behandelen 2567 mensen met corona. Dat is 69 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 693 op de ic, een daling van 7 patiënten, en 1874 in de kliniek, 62 patiënten minder dan vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Viroloog Ab Osterhaus is er alles behalve gerust op dat het genoeg is. ,,De daling is goed, maar ik maak me toch echt zorgen. De daling zou veel groter moeten zijn. Het is in elk geval veel te vroeg voor een ‘hoerastemming’, en met het woord ‘versoepeling’ moeten we al helemaal uitkijken.”
Triage
Als de Britse variant ook hier voet aan de grond krijgt, dan hebben we niet genoeg ziekenhuisbedden
Osterhaus is met name bevreesd voor de beelden uit het Verenigd Koninkrijk. ,,Je kan de situaties in de ziekenhuizen in Ierland en Engeland niet met Nederland vergelijken, maar we moeten ons wel voorbereiden op de situaties die zich daar afspelen.” De viroloog doelt op de Britse variant van het coronavirus, die vele malen besmettelijker lijkt te zijn.
Ook in Nederland is deze variant inmiddels opgedoken. ,,We kunnen het in de ziekenhuizen allemaal nog maar nét aan. Als de Britse variant ook hier voet aan de grond krijgt, dan hebben we niet genoeg ziekenhuisbedden.” Osterhaus las beangstigende verhalen over triage in Londense ziekenhuizen. ,,Als dat de voorbode is, dan hou ik mijn hart vast.”
‘Dit soort berichten kregen we in februari ook uit Italië’
Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, is weinig positief over de voorzichtige daling in de cijfers. ,,Nee, het daalt gewoon niet hard genoeg. Er is sprake van een daling, maar écht doorzetten wil het niet. Het riskante is, en daarom is dit een moeilijke periode, dat de waarschuwingen die we krijgen uit Engeland er niet om liegen. De mensen daar zeggen: ‘je weet niet wat er op je af komt’. Dat soort berichten kregen we in februari ook van onze collega’s uit Italië.”
Hoewel de Britse variant nog niet dominant is in ons land, wil dat niet zeggen dat dit niet kan gebeuren. ,,Misschien heeft dat te maken met het feit dat we al een tijdje in de lockdown zitten. Daarom is het ook belangrijk dat we het nog even volhouden.”
Hoogstwaarschijnlijk maakt premier Rutte komende week bekend dat de lockdown nog langer zal duren (‘dat is echt een besluit van het kabinet’). De maatregelen nu versoepelen zou onverstandig zijn, meent Gommers. ,,We kunnen in de ziekenhuizen gewoon weinig hebben. Als er sprake is van exponentiële groei lopen die bedden zo vol. En het ziekenhuispersoneel loopt echt op het tandvlees. Ja, iedereen in de samenleving doet dat. Ook de mensen met een eigen bedrijf. Ik begrijp goed dat zij zeggen: gooi de boel open, we hebben toch minder besmettingen. Maar helaas zitten we qua besmettingen en het aantal mensen in het ziekenhuis nog op een veel te hoog niveau.”
Bekijk al onze video's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMcolumn
Dat de Boekenweek niet doorgaat voelt wrang in deze gepolariseerde tijden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Trage reactie van artsen kostte Mies (11) bijna het leven: ‘Pak mijn lieve jongen niet af’
„We gaan nú opereren. Anders zitten we morgen met een dood kind.” Moeder Jorie staat aan zijn bed in shock. Haar zoon Mies, net 8 jaar oud, is in paniek. Gaat hij dood? Het loopt ‘goed’ af. Maar drie jaar later heeft Mies ptss en is nog steeds bang om niet meer wakker te worden. -
PREMIUM
Gepensioneerden willen meepraten over verdeling van de pensioenpot
Je kunt bij het diner beter aan tafel zitten dan op tafel liggen. Dus willen de gepensioneerden inspraak als de pensioenpot wordt verdeeld.
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
André Rieu bereid zijn Stradivarius te verkopen voor voortbestaan orkest: ‘Is mijn levenswerk’
Geen concerten op het door hem zo geliefde Vrijthof en een orkest dat noodgedwongen thuiszit. De coronamaatregelen zijn een nachtmerrie, zo stelt Rieu in het radioprogramma Blaaskracht op L1. De maestro maakt zich zorgen over het voorbestaan van zijn ‘levenswerk’ en is zelfs bereid zijn Stradivarius te verkopen om te voorkomen dat hij zijn musici de laan uit moet sturen. -
video
Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’