Volledig scherm
Ben Bot als minister van Buitenlandse Zaken, in 2006 in de Tweede Kamer. © ANP

Oud-CDA-ministers: pas op met bezuinigingen ontwikkelingshulp

UpdateEen aantal oud-ministers van CDA-huize waarschuwen in een brief voor de gevolgen van bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. De brief is al verstuurd voordat de onderhandelingen in het Catshuis tussen CDA, VVD en PVV over nieuwe bezuinigingen begonnen, en is in handen van de NOS.

Volgens die omroep is de brief ondertekend door oud-ministers van Buitenlandse Zaken Bot, Van den Broek en Kooijmans, oud-premier Lubbers en de oud-ministers van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne en Bukman. Ook oud-bewindslieden Deetman, Hirsch Ballin en Van Gennip tekenden.

De prominenten stellen volgens de NOS dat Nederland zichzelf in de voet zou schieten als extra wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. Nederland dankt zijn sterke internationale positie juist aan dat beleid, stellen de ondertekenaars. Ze zouden schrijven dat Nederland er geen baat bij heeft 'zich achter de dijken terug te trekken'; ons land heeft volgens hen groot belang bij grondstoffenvoorziening vanuit ontwikkelingslanden.

Knapen
Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking (CDA) lijkt zich geen grote zorgen te maken. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat de onderhandelaars in het Catshuis er een zo goed mogelijk resultaat proberen uit te halen', zei Knapen na afloop van de wekelijkse ministerraad. De bewindman gaf aan dat hij het bericht dat er een besluit over ontwikkelingshulp zou zijn genomen ook in de krant had gelezen. Maar hij wil niet speculeren op zaken die in het Catshuis worden besproken. 'Het beeld is pas compleet als alle puzzelstukjes op hun plaats liggen.'

Nu besteedt Nederland nog 0,7 van het bruto nationaal product aan ontwikkelingssamenwerking, maar in het Catshuis ligt een plan om het bedrag met een miljard euro terug te brengen. Bezuinigen op de sector heeft altijd al zeer gevoelig gelegen bij met name het CDA.