Volledig scherm
Volgens een oud-beveiliger was de waardering voor bewakers vroeger minder vanzelfsprekend © anp

Oud NOS-beveiliger beweert: we werden honds behandeld

Dat een goede beveiliging van levensbelang kan zijn, blijkt maar weer na het binnendringen van Tarik Z in de studio's van de NOS. De bewaker die hij gijzelde, wordt gezien als een nationale held. Een voormalig hoofdbewaker van de NOS beweert in De Telegraaf dat dat ook wel eens anders is geweest.

Volgens de man, die in 2009 en 2010 verantwoordelijk was voor een nieuw beveiligingssysteem bij de NOS, hebben arrogantie, naïviteit en onderlinge strijd jarenlang de bewaking van het NOS-gebouw op het mediapark in Hilversum gefrustreerd. De man, die anoniem wil blijven, werkt inmiddels niet meer bij de NOS, maar wil naar aanleiding van de recente gebeurtenissen graag zijn verhaal kwijt bij De Telegraaf.

Toen in 2009 door beveiligingsbedrijf Trigion nieuwe veiligheidsmaatregelen werden ingevoerd, werd dit volgens de oud-medewerker niet door iedereen gewaardeerd. Er waren vaak problemen met de pasjes waarmee werknemers verschillende sluizen en draaideuren door moesten om op de redactie en in de studio's te komen. De frustaties werd volgens de man afgeregeerd op de beveiliging.

Hiërarchie
Daarnaast had hij het idee dat ze als beveiliging onderaan de organisatie bungelden: ,,Er was geen NOS-medewerker die een strobreed in de weg mocht worden gelegd, want de beveiligers waren onwaardig in de aanwezigheid van een prominente NOS'er. Met uitzondering van een enkeling werden we honds behandeld".

Daarnaast was de man verbaasd over de slechte samenwerking tussen de NOS en de NPO, die samen in een gebouw zitten. ,,Het leek wel Israël en Palestina", aldus de voormalig beveiliger.