Oud-presentator Frank Masmeijer (60) ‘onverwacht’ op vrije voeten: ‘Dit is echt heel zeldzaam’
gratieOud-presentator Frank Masmeijer (60) is ‘tot zijn eigen verbazing‘ eerder vrijgekomen uit de gevangenis nadat koning Willem-Alexander hem gratie had verleend, bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Masmeijer zat een straf van 9 jaar uit en moest nog anderhalf jaar zitten, vanwege zijn rol in een drugssmokkelzaak.
Advocaat Geert-Jan Knoops bevestigt de vrijlating en spreekt van een heel zeldzame zaak. ,,We zijn hartstikke blij voor hem, maar we zijn ook professioneel gezien verrast door dit besluit. De heer Masmeijer was voor een ernstig vergrijp veroordeeld en er is naar mijn weten geen sprake van een spoedgeval. Ik heb in mijn loopbaan bovendien meer dan honderd gratieverzoeken ingediend, daarvan is slechts een handjevol toegewezen. Vaak heb je dan te maken met hele schrijnende gevallen, zoals een ernstige ziekte of buitengewone humanitaire omstandigheden die niet eerder bekend waren bij de rechtbank of het hof, of omstandigheden die hebben gemaakt dat iemand een totaal ander leven is gaan leiden of gaat leiden. Dat lijkt hier niet het geval te zijn.”
Masmeijer trok volgens Knoops vorig jaar ‘de stoute schoenen aan’ en diende vanuit de gevangenis zelf het verzoek tot gratie in. ,,Hij heeft een nieuw levensplan ontworpen dat kennelijk heel aansprekend was voor de autoriteiten in Nederland.” Knoops heeft nog geen contact gehad met Masmeijer. Het is hen beiden niet bekend wat de reden voor de gratieverlening is. ,,Het bijzondere is ook dat de beslissing altijd buitengewoon summier blijft. De inhoud van het gratiebeleid onthult weinig over de precieze redenen”, aldus de raadsman. ,,Wat precies de beweegredenen zijn geweest voor gratie, blijft in het ongewisse. De koning bemoeit zich inhoudelijk ook niet met de hele procedure, die zet enkel zijn krabbel.”
De VVD heeft over de kwestie Kamervragen gesteld, laat Kamerlid Ulysse Ellian weten.
Tekst gaat verder onder deze tweet
Deelname criminele organisatie
Zelf dacht Masmeijer dat hij nog minstens anderhalf jaar vast zou zitten, nadat hij in België was veroordeeld voor zijn aandeel in een grootscheepse cocaïnesmokkelzaak. Masmeijer ontkende in eerste instantie alles, maar gaf later toe een ‘beperkte’ rol te hebben gehad bij de smokkel van honderden kilo’s cocaïne via de haven van Antwerpen. Hij zat eerst vast in België, maar mocht het laatste deel van zijn straf uitzitten in Nieuwegein.
De oud-presentator dacht in eerste instantie dat hij in de maling werd genomen toen een medewerker van de gevangenis hem vertelde dat hij kon gaan. ,,Ik kan het nog steeds niet bevatten”, aldus de oud-presentator, die grapt dat toen hij wegreed met vriendin Anita, hij tegen haar zei: ,,Geef maar een dot gas, voordat ze zich bedenken!”
De voormalig NCRV’er, die in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op televisie te zien was, laat weten dat hij zich ervan bewust is dat gratie ‘bijzonder en zeldzaam’ is, maar zegt dat hij altijd van mening is geweest dat hij een te hoge straf heeft gekregen voor wat hij heeft gedaan. ,,En dat vonden meer mensen, onder wie nu zelfs dus de koning kennelijk ook”, aldus Masmeijer tegen De Telegraaf.
Hoe werkt gratie?
Een gratieverzoek komt altijd binnen bij en wordt beoordeeld door Justis, een onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De minister voor Rechtsbescherming, in dit geval Franc Weerwind, is op basis van de Gratiewet gemachtigd om zelfstandig de meeste afwijzende beslissingen op een gratieverzoek te nemen. Voor sommige afwijzingen heeft hij echter een speciale machtiging nodig van de koning, bijvoorbeeld als de gratieverzoeker is veroordeeld tot een hoge gevangenisstraf.
,,We gaan niet in op individuele gevallen, maar over een gratieverzoek wordt beslist door een rechter. De minister en de koning zijn nodig om het gratieverzoek te bekrachtigen. Zij moeten wel van heel goede huize komen om af te wijken van het oordeel van de rechter”, laat de woordvoerder van Franc Weerwind weten. ,,Een beslissing volgt altijd op een verzoek van een gedetineerde. Er moet wel een verzoek liggen, er wordt niet spontaan over gratie besloten.”
Gratie is alleen mogelijk als er geen mogelijkheid meer is voor de veroordeelde om in beroep te gaan. De gemiddelde behandelduur van een gratieverzoek is ongeveer een half jaar. De rechter bekijkt de omstandigheden waarin een veroordeelde, zoals Frank Masmeijer, verkeert en vergelijkt deze met de omstandigheden die bekend waren tijdens de veroordeling. Aan de hand van de gegevens brengt de rechter een advies over het gratieverzoek uit aan de minister voor Rechtsbescherming. Als het Openbaar Ministerie of de rechter een negatief advies afgeeft, wijst de minister van Rechtsbescherming het gratieverzoek meestal af.
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil inhoudelijk niet op de zaak reageren, maar geeft aan dat 'de handtekening van de Koning onderschrijft dat het besluit volgens de geldende procedures en wet-en regelgeving tot stand is gekomen’. Op de verontwaardiging die is ontstaan bij onder andere de VVD en de politiebonden wil de RVD niet reageren.
Gratieverzoeken
Het aantal gratieverzoeken dat door Nederlandse rechters wordt gehonoreerd, is overigens sterk gedaald. De afgelopen vijf jaar werd in totaal 784 keer gratie verleend aan veroordeelden. In de vijf jaar daarvoor was dat nog het dubbele, blijkt uit cijfers van screeningsautoriteit Justis.
Dat aan veroordeelden steeds minder vaak gratie wordt verleend, is deels te verklaren doordat daartoe minder verzoeken werden ingediend. Maar van het totaal aantal verzoeken, werden er procentueel ook steeds minder ingewilligd.
Zaak-Masmeijer
De voormalig quizmaster werd in 2019 in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en een boete van 90.000 euro voor zijn betrokkenheid bij de invoer van een grote partij drugs in 2014. Het Belgische Hof van Beroep gaf hem een hogere straf dan de rechter eerst had opgelegd, omdat Masmeijer een grotere rol had tijdens de drugssmokkel dan hij zelf stelde.
De gevallen presentator uitte ook gewelddadige bedreigingen en hij bleek in deze drugszaak 32.000 euro van iemand afhandig te hebben gemaakt door de pincode van die persoon te ontfutselen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Achmed en zijn gezin hebben eigen woonruimte dankzij kerk: ‘Hier zijn we veilig’
Omdat de asielzoekerscentra overvol zitten, worden overal in Nederland leegstaande pastorieën ingericht om tijdelijk statushouders op te vangen. De kerk schiet de overheid te hulp. ,,We kozen niet voor commerciële verhuur, maar wilden onze naasten helpen.” -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUM15
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM23
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg. -
Dochters Frank Masmeijer: In onze ogen is hij geen crimineel
De dochters van Frank Masmeijer, Michelle en Charlotte, hebben vandaag in een openhartig interview met RTL Boulevard te kennen gegeven veel verdriet te hebben gehad van de situatie rond hun vader. Ondanks dat hij nu achter tralies zit in het Belgische Beveren, zien de twee meiden hun vader niet als een crimineel. ,,Of hij het nou gedaan heeft of niet, hij blijft mijn vader.”
-
Rechter België handhaaft celstraf oud-presentator Frank Masmeijer
De Nederlandse oud-showmaster Frank Masmeijer moet de rest van zijn celstraf in België vooralsnog gewoon uitzitten. De rechter heeft zijn verzoek om vervroegde vrijlating afgewezen. -
-
-
Frank Masmeijer moet negen maanden Belgische cel inhalen
Oud-televisiepresentator Frank Masmeijer moet de negen maanden cel inhalen die hij buiten de gevangenis heeft doorgebracht vanwege een tijdelijke coronamaatregel. Een woordvoerder van het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat de ‘strafonderbreking’ voor de 60-jarige gevallen quizmaster niet betekent dat de celstraf verminderd is. -
Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt binnen paar maanden werk
Bijna de helft van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Nederland heeft binnen acht maanden werk gevonden. Reguliere asielzoekers doen daar doorgaans veel langer over. Het gaat vaak om deeltijdwerk als uitzend- of oproepkracht.