Volledig scherm
Een autosloopbedrijf in Den Haag. © anp

Oude, vieze auto is goud waard

Grote steden geven grof geld om van oude auto's in hun stad af te komen. Rotterdammers die hun auto naar de sloop brengen, kunnen zelfs tot 9000 euro opstrijken. Den Haag biedt tot 3500 euro en in Utrecht kan de eigenaar rekenen op 2000 euro.

Rotterdam heeft 7,4 miljoen euro voor de regeling uitgetrokken. Voor benzineauto's van voor 1992 geldt een premie van 1000 euro. Voor dieselauto's van 9 jaar of ouder wordt zelfs een bedrag tot 2500 euro uitgekeerd. Kopen de eigenaren daarna een elektrische auto, dan kunnen ze daar nog eens een bedrag tot 6500 euro bovenop krijgen.

Rotterdam probeert met de regeling, net als andere grote steden in Nederland, alsnog te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Op dit moment zit de stad daar op veel plekken boven.

Snel aanmelden
In Rotterdam komen 23.000 automobilisten in aanmerking voor de subsidieregeling. Maar er is slechts geld voor ongeveer 5000 auto's. 'Wij roepen mensen daarom op zich zo snel mogelijk aan te melden voor de regeling', zegt de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen. 'Want wie het eerst komt, wie het eerst maalt.'

De Bovag is enthousiast over de initiatieven van de steden, die kunnen leiden tot een stijging van de autoverkoop. 'Wij zeggen altijd: Je kunt beter belonen dan straffen', zegt woordvoerder Paul de Waal. Volgens hem zijn de bedragen die de gemeente biedt 'behoorlijk'.

De Waal verwacht dat duizenden mensen gebruik gaan maken van de nieuwe sloopregelingen, die door diverse gemeenten worden aangeboden.