Volledig scherm
© Ruben Schipper Fotografie

Ouderbijdrage steeds hoger: ongelijkheid tussen leerlingen groeit

Ouders zijn de afgelopen vijf jaar tientallen miljoenen euro's meer aan bijdragen gaan betalen aan basis- en middelbare scholen. De organisatie Ouders & Onderwijs vreest dat de ongelijkheid tussen leerlingen groeit.

Op middelbare scholen zijn de afgelopen jaren de vrijwillige ouderbijdragen gemiddeld 27 procent gestegen. Op de basisscholen zijn de ouders zelfs 37 procent meer kwijt.

Scholen ontvingen tientallen miljoenen euro's meer, voor de ouders stegen de kosten gemiddeld met enkele tientallen euro's per kind.

Dat blijkt uit een analyse die het AD maakte van de extra inkomsten die scholen binnenkrijgen. Scholen zeggen niet anders te kunnen doordat uitstapjes en digitale leermiddelen duurder worden.

De verschillen tussen scholen zijn groot. Sommige besturen krijgen tonnen binnen aan ouderbijdragen, terwijl er bij andere geen euro extra binnenkomt.

Ongelijkheid

Quote

Iedere ouder moet elke school kunnen kiezen voor zijn of haar kind, ongeacht de hoogte van de ouderbij­dra­ge

Petra van Haren, Algemene Vereniging Schoolleiders

Die verschillen kunnen ongelijkheid tussen leerlingen veroorzaken, stelt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). ,,Iedere ouder moet elke school kunnen kiezen voor zijn of haar kind, ongeacht de hoogte van de ouderbijdrage. Ik wil nader onderzoeken waarom scholen kiezen voor een verhoging van de bedragen.''

Ook ouderorganisatie Ouders & Onderwijs vreest voor een groeiende kloof tussen leerlingen, omdat niet alle ouders die kosten kunnen betalen.

Hoewel de ouderbijdrage vrijwillig is, ziet Ouders & Onderwijs dat scholen dat lang niet altijd duidelijk maken. Voor het draaien van een continurooster, waarbij alle kinderen op school eten, mogen ze bijvoorbeeld geen bijdrage vragen. Dat doen veel scholen toch, omdat ze mensen inhuren om met de leerlingen te lunchen. Als ouders weigeren te betalen, krijgen ze regelmatig te horen dat ze hun kinderen voor een half uur moeten komen ophalen.

Basisschoolbesturen erkennen dat de situatie onwenselijk is en dat een ouderbijdrage niet mag worden afgedwongen. ,,Maar dit maakt duidelijk dat de ouderbijdrage een bittere noodzaak is omdat de basisbekostiging tekortschiet'', constateert Annemieke Kooper, woordvoerder van sectororganisatie PO-Raad.

De basisscholen klagen al langer dat ze niet genoeg geld krijgen om de stijgende kosten te betalen. De PO-Raad denkt dat de groeiende ouderbijdrage deels wordt veroorzaakt door inflatie. Uitstapjes worden bijvoorbeeld duurder.

Reizen

Op middelbare scholen lijken de extra inkomsten vooral nodig te zijn voor de aanschaf van digitale lesmiddelen en de bekostiging van excursies en buitenlandse reizen. Ook die scholen worstelen met de financiën. ,,De bekostiging is zeer bescheiden en niet toereikend", aldus Linda Zeegers, woordvoerder van sectororganisatie VO-raad.

Ze vermoedt dat de aanschaf van digitale leermiddelen zoals tablets een deel van de kosten veroorzaakt. Zeegers: ,,Tablets en laptops worden volgens de wet niet gezien als leermiddelen. Daarom krijgen scholen geen geld vanuit de overheid om die aan te schaffen zoals bij schoolboeken."

Bovendien geven veel scholen extra vakken, bijvoorbeeld cultuur of sport, waarvoor ze een bijdrage vragen.