Volledig scherm
Maar een derde van de zelfstandige bouwvakkers verzekert zich tegen ziekte of ongevallen. © robin utrecht

Oudere bouwvakker vaak onverzekerd aan het werk

Bouwvakkers van boven de 45 jaar trekken vaak aan het kortste eind. Ze kunnen zich dikwijls niet verzekeren tegen ziekte of ongevallen omdat verzekeraars geen polis willen verstreken wegens het hoge risico op gezondheidsproblemen. Dat schrijft Trouw op basis van CBS-cijfers.

Timmermannen, schilders en stukadoors die wel zijn verzekerd, zijn deze vaak beeindigd worden op hun zestigste, wegens diezelfde gezondheidsrisico’s.

Maar een derde van de zelfstandige bouwvakkers verzekert zich tegen ziekte of ongevallen. Zeven jaar geleden was dit nog bijna 43 procent, terwijl het aantal zelfstandigen in de bouw is toegenomen.

Hoge premies, maar ook weigerachtige verzekeraars spelen parten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zeggen verzekeringsmaatschappijen en belangenclubs in de krant.

Maarten Post van Stichting ZZP Nederland noemt de cijfers schrijnend. De onverzekerde bouwvakker die door ziekte of een ongeval niet aan het werk kan, komt in de bijstand terecht. Vaak tot aan zijn pensioen. ,,Dat kan soms wel tien jaar duren.”

Hoeveel bouwvakkers met de allerzwaarste beroepen moeten neertellen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, kan het verbond niet zeggen. De belangenclub Zelfstandigen Bouw schat de kosten op zo’n 500 tot 600 euro in de maand.

Volledig scherm
Vooral oudere bouwvakkers hebben het moeilijk. © ANP