Volledig scherm
© Thinkstock

'Ouderen en zieken krijgen vaak fout hulpmiddel'

Ouderen en zieken krijgen steeds vaker niet de medische hulpmiddelen die passen bij hun aandoening. Oorzaak is dat de leverancier daar geen afspraak over heeft met de zorgverzekeraar of slechts zakendoet met één fabrikant.

Quote

Er zijn duidelijke signalen die steeds terugkomen. Geld gaat hier vóór zorg en dat kan echt niet

Francis Bolle van V&VN

Dat stelt beroepsvereniging V&VN, waarin verpleegkundigen en verzorgenden zijn verenigd. De organisatie slaat alarm vanwege het toenemende aantal klachten over een beperkt assortiment van bepaalde medische hulpmiddelen.

Het gaat bijvoorbeeld om incontinentiematerialen, stoma's en katheters. Die kunnen bij verkeerd gebruik ernstig lichamelijk letsel opleveren en tot hoge extra zorgkosten leiden. Tevens raken mensen in een sociaal isolement, doordat je met een lekkende luier niet naar een verjaardag gaat. 

,,Een mevrouw heeft absorberend materiaal nodig en krijgt dat via de apotheek,'' geeft een continentieverpleegkundige als voorbeeld. ,,Die apotheek werkt alleen met één merk, maar daar kan mevrouw niet tegen. Ze komt met huidschade op mijn spreekuur en ik kies voor een ander merk. Dit wordt genegeerd. De firma levert alleen wat voor hen gunstig is."

Duidelijke signalen
Volgens Francis Bolle van V&VN gaat het allang niet meer om incidenten. ,,Er zijn duidelijke signalen die steeds terugkomen. Geld gaat hier vóór zorg en dat kan echt niet."

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat, net als bij het voorschrijven van medicijnen, huisartsen en ook gespecialiseerde verpleegkundigen de macht moeten krijgen om bij medische noodzaak een ander middel te kiezen. ,,Zorgverzekeraars werken nu heel erg met inkoop op de laagste prijs. Je kunt mensen dit niet aandoen, terwijl ze wel flink premie betalen."

Een woordvoerster van zorgverzekeraar CZ stelt dat het vinden van het juiste hulpmiddel maatwerk is. ,,De leverancier moet bij medische noodzaak een passende oplossing zoeken."

Een zegsman van verzekeraar VGZ bevestigt dat daar altijd 'een mouw aan valt te passen'. Het CDA kaart de kwestie deze week aan bij minister Schippers.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.