Volledig scherm
© ANP

Ouderenvereniging komt met middel voor zelfdoding

De coöperatie Laatste Wil heeft een middel gevonden voor een vrijwillige levensbeëindiging. Dit vertelt de organisatie vanavond in een uitzending van Nieuwsuur. Na inname zal het middel binnen een uur tot de dood leiden. De coöperatie noemt het middel een doorbraak, die dicht in de buurt van 'de Pil van Drion' komt.

Coöperatie Laatste Wil is opgericht om op te komen voor het recht van een zelfgekozen levenseinde. Het niet nader genoemde middel is volgens hen al wijdverbreid en wordt dan gebruikt voor heel andere doeleinden. 

Het is aan de leden zelf om het bewuste middel te bestellen en eventueel onderling te verdelen. De hoeveelheden waarin het doorgaans verkocht wordt, is zo groot dat slechts een klein deel al genoeg is voor één persoon. De coöperatie wil haar leden alleen wijzen op de weg naar het middel.

Misbruik

Tegenover Nieuwsuur verklaart advocaat Wim Anker desgevraagd dat de coöperatie zich in een juridisch discutabel gebied begeeft. ,,Iedere gedraging van een burger waardoor de zelfdoding mogelijk wordt gemaakt dan wel gemakkelijker, is strafbaar", zo legt hij het standpunt van de Hoge Raad uit. ,,En daar zit je zo op". 

Verbieden van het middel zou weinig zinvol zijn, denkt de coöperatie. Het product is namelijk geen medicijn maar een conserveermiddel dat al verkrijgbaar is.

Laatste Wil informeert leden pas na een half jaar lidmaatschap over de mogelijkheden van zelfdoding. Dit gebeurt om eventuele impulsen tegen te gaan. Petra de Jong, bestuurslid van Laatste Wil, erkent wel dat misbruik van het middel niet uit te sluiten is. Ze wijst er op dat dit echter ook voor andere alledaagse voorwerpen en middelen geldt. Wel wil de organisatie er voor zorgen dat de kans op misbruik zo veel mogelijk verkleind wordt. Onder andere door aan te raden het middel bij verstrekking een kleur mee te geven.

Debat

Afgelopen maand werd bekend dat er geen kabinetsvoorstel komt om de euthanasiewet uit te breiden. Wel zou er extra onderzoek moeten komen dat duidelijk moet maken ‘of en zo ja in welke situaties’ de huidige wet ‘onvoldoende’ is. Daarnaast wordt ‘een brede discussie’ gefaciliteerd door het kabinet 'over de reikwijdte van de huidige euthanasiewetgeving'.

Begin vorig jaar stelde een commissie onder voorzitterschap van socioloog Paul Schnabel nog voor om niets te veranderen aan de huidige wetgeving. Volgens deze commissie biedt de wet al genoeg ruimte voor euthanasie bij het merendeel van de mensen die hun leven 'voltooid' vinden.