Ouders boos over weigeren kinderen met snottebellen
videoVeel ouders beklagen zich over de weigering van hun snotterende kinderen door kinderdagverblijven. Kinderen onder de 12 jaar krijgen nauwelijks een coronatest en huisartsen geven geen gezondheidsbriefjes af. ,,Ouders staan met de rug tegen de muur en zijn boos.’’
Delen per e-mail
Dat zegt ouderorganisatie Boink. Ze krijgt tientallen telefoontjes per uur van ouders die met hun kind thuiszitten. Ondanks vernieuwde regels voor kinderen met langdurige verkoudheidsklachten worden veel kleintjes geweigerd.
In het RIVM-protocol staat dat kinderen met klachten thuis moeten blijven. Als ze een week of langer school of opvang moeten missen, kunnen ouders om een coronatest vragen. Het RIVM adviseert ouders in gesprek te gaan met de kinderopvang en aan te geven dat ze de klachten als chronisch probleem herkennen. Kinderen met bekende, chronische verkoudheidsklachten moeten gewoon naar school of opvang kunnen. Als dat geen resultaat oplevert, kunnen ze bij de GGD aankloppen voor advies.
Luister hier naar onze AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Weerbarstig
De praktijk blijkt echter weerbarstig, zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. Kinderen onder de 12 jaar worden nauwelijks getest, omdat die testen ingrijpend zijn. Een coronakweek komt diep uit de neus en keel. Bovendien is soms overduidelijk dat een coronatest niet nodig is, gezien de klachten die het kind heeft. Ook bij de huisarts staan veel ouders voor een dichte deur, want die geeft meestal geen briefje mee. GGD’s hebben het op hun beurt veelal te druk voor telefoontjes met kinderdagverblijven over specifieke kinderen.
Onderaan de streep zitten ouders thuis met een kind met snot. Ze zijn boos dat de kinderen niet mogen komen, maar ze wel de rekening moeten doorbetalen. ,,Het wrange is dat de kinderen vaak wél naar de opvang mogen als wij ons ermee bemoeien. Dan zeggen pedagogisch medewerkers dat ze het zekere voor het onzekere namen", vertelt Jellesma.
Boink krijgt klachten van specifieke opvangorganisaties die ‘rigide beleid’ voeren. ,,Kinderdagverblijven moeten echt wat meer ontspannen", vindt Jellesma. ,,We kunnen niet bij elke ingang een arts of GGD’er neerzetten. Hoe jonger de kinderen, hoe meer snotneuzen. Dat hoort bij het opbouwen van de weerstand.”
Gezond verstand
Toen de noodopvang nog draaide, kwamen er nauwelijks klachten over weigeringen. Terwijl op veel kinderdagverblijven juist kinderen kwamen met ouders die in de zorg werken. Toch zijn corona-uitbraken ook in die eerste weken uitgebleven, stelt Jellesma.
,,Ik zeg absoluut niet dat we het protocol maar naast ons neer moeten leggen, maar vraag kinderdagverblijven wel hun gezond verstand te gebruiken. Zelfs als kinderen uiteindelijk wél met een snottebel naar de opvang mogen, heb ik nog niet gehoord dat er alsnog een corona-uitbraak is geweest. Als pedagogisch medewerkers terugdenken aan hoe de groep in februari was, toen liepen ze ook allemaal te snotteren. Dat hoort er nu eenmaal bij.”
Ook de kinderopvang zelf ziet de dilemma's. Brancheorganisatie Kinderopvang heeft al diverse organisaties gesproken die aangeven niet blij te zijn met de verantwoordelijkheid die ze in de discussie krijgen. ,,Zij willen niet dat pedagogisch medewerkers moeten beslissen of een kind met een snottebel chronische klachten heeft of niet. Dat moet iemand met verstand van gezondheid beslissen", zegt directeur Emmeline Bijlsma.
De brancheorganisatie wil met het ministerie en RIVM in gesprek om betere oplossingen te vinden voor zowel ouders, kinderen als pedagogisch medewerkers. Bijlsma: ,,Ik zie ouders die kapot zijn en hun kind dolgraag naar de opvang willen sturen. Ik zie andere ouders die vragen stellen over een ander kind in de groep met een snottebel. En dan zie ik ook nog ongerust personeel dat een oordeel moet vellen over die snottebellen. Dit is een enorm dilemma, dat ontzettend gevoelig ligt.”
Bekijk al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fikkie te huur en vuilniszaktruc: zo grapt social media over de avondklok
De mogelijke invoering van een avondklok zorgt, naast serieuze en teleurgestelde opmerkingen, ook voor veel lol op sociale media. Van een ‘Thuisbezorgd-starterpakket’ tot leenhonden en andere creatieve oplossingen: een overzicht. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Aantal overleden zorgmedewerkers door coronavirus stijgt met twee naar elf
Het RIVM heeft de afgelopen 24 uur 15 nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnengekregen. Gisteren ging het nog om drie gemelde sterfgevallen. Ook kwamen er zes nieuwe ziekenhuisopnames binnen. Op de intensive care ligt een coronapatiënt minder dan gisteren. Het totale dodental stijgt hiermee naar 6031, waarbij het in elf gevallen zorgmedewerkers betreft. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand.
-
PREMIUM
Niemand wil het, toch moet het: avondklok om mutant buiten de deur te houden
De Britse variant dwingt het kabinet tot improvisatie rond de invoering van de avondklok. Genoeg steun in de Kamer is niet gegarandeerd, maar te laat ingrijpen wil ook niemand na de ‘corona-overval’ in maart. -
video Gaat het zaterdag weer sneeuwen? ‘Geen witte wereld, maar zeer lokaal mogelijk’
Sneeuwballengevechten, sleeën en een sprookjesachtig landschap: de sneeuwpret was afgelopen weekend maar van korte duur. Maar zaterdag keert Koning Winter plaatselijk even terug. En misschien valt er zelfs weer enige tijd sneeuw, meldt Weerplaza. -
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot.