Volledig scherm
Ximena met haar hond. © RTL Late Night

Ouders doen oproep na zelfmoord Ximena (19): verbied levenseindemiddel

De Udense Ximena (19) pleegde drie weken geleden zelfmoord. Ze gebruikte een poeder dat wordt 'gepromoot' door de Coöperatie Laatste Wil. Tot groot verdriet en woede van haar ouders, die gisteravond bij RTL Late Night hun emotionele verhaal deden. Ze willen dat het middel wordt verboden.

Volledig scherm
Het bewuste poeder werd vertoond in tv-programma Nieuwsuur. © RTL Late Night

Levenseindeterroristen, noemt vader Randy Knol de coöperatie. De coöperatie geeft informatie over een kleur-, geur-, en smaakloos poeder, waarmee iemand zelfmoord kan plegen. Randy: ,,Ze zoeken niet uit of iemand nog te behandelen is. Stellen zich heel radicaal op. Dit is iets dat gestopt moet worden.''

Het ging niet goed met Ximena. In het verleden is ze misbruikt, waarna ze een persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. De laatste tijd kreeg ze te horen dat ze een pijnlijke aandoening had en dat haar verzoek voor een hulphond was afgewezen. Door de stapeling van problemen zag ze geen uitweg meer, zegt haar moeder Caroline aan tafel bij Humberto Tan.

Zonder dat haar ouders het wisten, kocht de 19-jarige vrouw uit Uden een middel op internet. Ze slikte het in en appte haar psycholoog: 'Ik heb een middel ingenomen dat pijnloos is. Zie het niet meer zitten. Sorry dat je me niet hebt kunnen helpen.' Zulke woorden stonden ook in acht afscheidsbrieven die later werden gevonden.

Politie aan de deur

Quote

Gebruik je verstand. Doe het niet. Je hebt mensen om je heen die heel veel van je houden

Randy Knol

De bezorgde psycholoog schakelt de politie in, die de volgende ochtend voor de dichte deur van Ximena staat. Agenten bellen haar vader, die toestemming geeft om in te breken. Binnen vinden zij het lichaam van Ximena. Ze ligt dood op bed. In de kamer vinden ze ook het gebruikte middel.

Haar ouders wisten niet van haar doodswens. Dat iemand van 19 op eigen houtje op internet zo'n middeltje kan kopen maakt hen boos. Zeker omdat de coöperatie die het middel aan haar leden aanprijst niet onderzoekt of iemand wel echt een einde aan het leven wil maken. Dat erkent de coöperatie ook in een reactie aan RTL: 'Wij hebben er niets mee te maken en komen op voor het belang van onze 22.000 leden, die zelf de regie willen houden over hun leven.'

Duizenden leden

Volledig scherm
De ouders van Ximena uit Uden. © RTL Late Night

Een paar maanden geleden besteedde het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan de coöperatie Laatste Wil en het middel. Sindsdien zijn er duizenden leden bijgekomen. Ze zeggen allemaal een doodswens te hebben. Na een halfjaar lidmaatschap kunnen ze het middel via de organisatie kopen. 

Knol: ,,We praten hier over een serieus gevaarlijk middel. Dat moet verboden worden. Het zou in je glas kunnen zitten, zonder dat je het door hebt'', zegt hij tegen Tan. Het gevaar bestaat volgens hem dat mensen het middel misbruiken. Ximena kwam eraan door de verkopers - die de laatste tijd wel alerter zijn - om de tuin te leiden: ze zei dat ze het middel wilde gebruiken voor een schoolproject. 

Ximena's ouders doen een oproep aan de politiek en de verkopers van het middel: maak de verkoop aan particulieren onmogelijk. Om hun woorden kracht bij te zetten dragen ze een gekleurde vlinder op hun kleding. Presentator Tan draagt hem ook, net als Tweede Kamerlid Kuzu, die ook aan tafel zat. Hij belooft zich in Den Haag in te zetten voor het stel. 

'Doe het niet'

Ook heeft vader Randy een oproep aan mensen die overwegen het te gebruiken: ,,Gebruik je verstand. Doe het niet. Je hebt mensen om je heen die heel veel van je houden. Het leed dat wij hebben met het verlies van onze dochter is zo immens. De dood is nooit de beste oplossing. Er is hulp, bel 113. Er zijn veel behandelingen die je kunnen helpen.''

Volledig scherm
Humberto Tan draagt een vlinder, net als de ouders van Ximena. © RTL Late Night
 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.