Volledig scherm
© Pixabay

Ouders kiezen deze babynamen het vaakst

In kaartDe populairste kindernamen van 2017 zijn weer door de Sociale Verzekeringsbank verzameld. Met stip op één staat Noah voor een pasgeboren zoon en Emma is favoriet voor een meisje. 

Uit de lijst met populaire kindernamen die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) jaarlijks presenteert, blijkt dat er 755 Emma's bij zijn gekomen en Noah 635 keer werd gekozen. In 2016 waren Daan en Anna de populairste kindernamen, een jaar eerder Liam en -net als dit jaar- Emma.

De top vijf bestaat bij de meisjes verder uit Tess, Sophie, Julia en Anna; bij de jongens uit Sem, Lucas, Finn en Daan. Uitgesplitst naar provincie zijn er opvallende verschillen. Zo voeren Jesse en Lieke de lijst van populairste namen aan in Friesland, Jan en Johanna in Zeeland en Levi en Tess in Gelderland.

Voor het eerst

Vorig jaar werden in Nederland een kleine 170.000 baby's geboren, waarvan 86.718 jongens en 82.568 meisjes. Noah staat sinds 2015 al in de top vijf, maar eindigde dit jaar voor het eerst op de eerste plek. De meisjesnamen Emma en Sophie kwamen de afgelopen drie jaar op wisselende plekken in de top drie.

In de lijst werkt de SVB overigens met unieke namen en de unieke spelling van de naam. ,,We tellen dus geen namen op die bijna identiek zijn'', aldus een woordvoerder. ,,Als we dat wel zouden doen dan zou de top tien er heel anders uitzien. Want dan blijkt Luuk (inclusief Luc en Luke) de populairste naam te zijn in 2017. Deze komt in totaal 756 keer voor.''

De SVB heeft goed zicht op de namen die het populairst zijn onder Nederlanders die net vader of moeder zijn geworden. Het is de instantie die de kinderbijslag uitkeert.

Klik op de kaart voor de populairste namen per provincie