Volledig scherm
Kinderdagverblijf Jolie in Lunetten, Utrecht. © Sem van der Wal

Ouders kinderdagverblijf Jolie: ‘ophef om striptease overtrokken’

POLLOp kinderdagverblijf Jolie in de Utrechtse wijk Lunetten is eerder dit jaar een soort striptease-act opgevoerd voor een jarige medewerkster. Dat gebeurde overdag terwijl er kinderen aanwezig waren, en dat vindt de GGD ‘grensoverschrijdend’. Ouders reageren laconiek: „Een hoop ophef om niks.”

Volgens het GGD-rapport likte de stripper, een mannelijke collega, slagroom van het bovenlichaam van een medewerkster. Op dat moment waren kinderen aanwezig in het gebouw, maar deze waren geen getuige van de stripact. Dit had echter wel kunnen gebeuren, wat de GGD het kinderdagverblijf dan ook kwalijk neemt.

Manager Piet Bais van Jolie zegt in een schriftelijke reactie aan de GGD dat er helemaal geen slagroom van de vrouw is afgelikt. ‘Het betrof hier een spontane actie waarbij er aluminiumfolie over de vrouw werd gelegd en daar was slagroom op gespoten. Een mannelijke collega heeft heel kort met ontbloot bovenlijf om haar heen gedanst. Meer niet.’ Bais noemt het onderzoek van de GGD naar het incident ‘broddelwerk’ en ‘vuilspuiterij’.

Kinderdagverblijf Jolie heeft de ouders van de kinderen die er opgevangen worden in een brief verteld over het onderzoek en de conclusies van de GGD. Een medewerkster zou het voorval gemeld hebben bij de GGD en daar is Piet Bais woedend over.

poll

Strippen voor een jarige collega op je werk moet kunnen

  • Eens (44%)
  • Oneens (56%)
27444 stemmen

Laster en bedreiging

In een reactie op het GGD-rapport zegt Bais dat de medewerker zich schuldig heeft gemaakt aan ‘smaad, laster en bedreiging’. Ook noemt hij de anonieme melder een ‘mol en misdadiger’. In een gesprek met de gemeente op 22 maart stelde hij de anonieme medewerker te zullen ontslaan wanneer diens identiteit bekend werd. Bais zei vanmorgen zijn pijlen niet meer te richten op de melder van het incident, maar op de GGD. ,,Er is erg slecht onderzoek gedaan, maar de conclusies liggen wel op straat.

Ook directeur Hannie Reuser is zich van geen kwaad bewust. ,,Deze medewerkster verdiende wat extra aandacht en dan geven we die. We zijn ons echt van geen kwaad bewust. Ik zeg ook niet dat we er spijt van hebben, want dan bekennen we schuld. Gezien de ophef zal zoiets waarschijnlijk inderdaad niet meer gebeuren.

Reuser zegt niet te begrijpen wat haar en de opvang allemaal overkomt. ,,Medewerkers vliegen me huilend in de armen en ouders steken me een hart onder de riem. Het kind staat hier centraal en dat is nog steeds zo. Het hele feestje heeft een minuut geduurd en daar hebben de kinderen niets van gemerkt.

Overtrokken

Een vader die vanochtend zijn zoontje naar Jolie bracht, vindt alle ophef wat overtrokken. „Ik zit hier bij de voetbalclub en daar komen heel veel vaders die hun kinderen naar Jolie brengen. Het is wel het gesprek van de dag.” De reactie van Bais, de manager, vindt hij wel typisch. „Bijzonder dat hij zich zo druk maakt over de melding en niet over het incident zelf. Het lijken wel Prorail en de NS die naar elkaar wijzen als er iets fout gaat op het spoor.

Een alleenstaande moeder die net haar kind heeft afgezet, wil niet zeggen wat ze van het incident vindt. „Ik ben afhankelijk van dit kinderdagverblijf, ik moet overdag werken. Dus ik ga nu geen kritiek leveren.”

Geweldige opvang

Een andere moeder vindt dat het incident wordt opgeblazen. „Als medewerkers een feestje voor elkaar willen geven, lijkt me dat prima. Geen enkel probleem. De kinderen hebben er toch niks van meegekregen. Het is bovendien een goede opvang met heel veel aandacht voor onze kinderen. Als een kind niet lekker in zijn vel zit, melden ze dat meteen. Echt een geweldige opvang.”

Het incident kwam via een anonieme melding bij de gemeente terecht. ‘Gezien de maatschappelijke onrust die de laatste maanden is ontstaan over ongepast gedrag, met name op de werkvloer, kan worden geconcludeerd dat de mogelijke blootstelling van kinderen aan een striptease niet te rijmen valt met het laten kennismaken met algemeen aanvaarde waarden en normen’, schrijft de GGD in het rapport.

Geen open cultuur

Omdat de manager vooral af wil rekenen met de anonieme melder, concludeert de GGD dat er bij Jolie geen sprake is van een open cultuur. „Hij leek zich in de eerste twee gesprekken meer op te winden over het feit dat iemand het gemeld had dan over het voorval zelf.”

Kinderdagverblijf Jolie werd vorig jaar enkele keren ook door de GGD bezocht en voldeed toen niet aan de eisen. Op drie groepen was de stabiliteit van de opvang niet gewaarborgd.

De advocaat van het kinderdagverblijf laat weten dat er juridische stappen genomen zullen worden tegen de GGD, omdat er volgens de opvang nauwelijks onderzoek is gedaan er er te snel onjuiste conclusies zijn getrokken.