Volledig scherm
© FOTO THINKSTOCK

Ouders niet achter de bar: Jordy (10) geschorst

De 10-jarige Jordy van de Hapse Boys E3 mocht zaterdag niet voetballen. 'Ik begrijp het niet. Wat heb ik verkeerd gedaan? Opeens kon ik niet meer met mijn vrienden spelen.' Zijn vader vertelde hem dat hij niet naar de club mocht. Hij was een paar wedstrijden geschorst, omdat zijn ouders geen vrijwillige bardienst hadden gedraaid.

Zijn moeder Wilma (40) is woedend op de club, die enkele kilometers van het Brabantse Cuijk ligt. 'Dit is diep en diep triest. Jordy voetbalt zó ontzettend graag. Zelfs als ze met 10-0 hadden verloren, ging hij fluitend naar de club. Een kind mag je niet op deze manier straffen.'

Werken in het weekend
Als iedere club drijft ook Hapse Boys op vrijwilligers en dus dienen ouders van de jeugdspelers één keer per jaar drie uur een bardienst te draaien. Dat deed Wilma ook de eerste twee jaar van de 4,5 die haar zoon nu voetbalt bij de club.

Maar omdat beide ouders vaak in het weekend werken, konden ze dit jaar niet op de ingeroosterde datum. Ruilen lukte niet en schorsing was het gevolg. 

Voorzitter Peter Geurts van de Hapse Boys geeft toe dat het hier om een ingrijpende maatregel gaat. 'Maar we hadden geen andere keus. We wilden ook een signaal geven naar de andere ouders die misschien zouden denken dat ze ook niets meer voor de club hoeven te doen.'

Alternatieven
Volgens Geurts heeft de club bij de familie Verstegen 'legio alternatieven voor de bardienst aangedragen', zoals de spelers vaker met de auto wegbrengen of shirtjes wassen. Zijn conclusie: de familie Verstegen wílde geen bardienst draaien.

Wilma:  Vaker shirtjes wassen moesten we met de andere ouders onderling regelen. Dat lukte niet. En vaker rijden is altijd op zaterdag.

De schorsing van Jordy is inmiddels opgeheven. Als zijn ouders ook volgend jaar geen bardienst draaien, mag hij opnieuw niet spelen, zegt voorzitter Geurts. Wilma: Dat wordt moeilijk. Van de tien weken zijn we één zaterdag vrij.

Lees meer in het AD vandaag.