Volledig scherm
In juni stonden al duizenden leraren op het Haagse Malieveld om te protesteren. Donderdag leggen ze een hele dag het werk neer. © ANP/arie kievit

Ouders staan achter stakende leraren

Oppasproblemen of niet, het gros van de ouders staat achter de leraren die donderdag het werk neerleggen. Ze zien in de klassen van hun kinderen dat die vol zijn en dat de werkdruk te hoog is. 

Dat blijkt uit een peiling van ouderorganisatie Ouders & Onderwijs onder ruim 1800 vaders en moeders. 83 procent geeft aan de staking volledig te steunen. ,,Ze hebben groot gelijk. Het komt ook de kinderen ten goede als er gemotiveerde en niet-uitgebluste leerkrachten voor de klas staan,'' schrijft één ouder in de enquête. Slechts 3 procent van de respondenten vindt het sluiten van de basisscholen een te zwaar vinden. 

Donderdag blijven duizenden basisscholen dicht. De leraren protesteren tegen een te hoge werkdruk en slechte salarissen. Ze gaan naar het Zuiderpark in Den Haag om te staken. Lerarenactiegroep PO in Actie verwacht dat zo'n negentig procent van de scholen dicht blijft. Bij een eerdere actie in juni (toen gingen de scholen een uur later open) deed ook het gros mee. 

Salarissen

Wel vinden ouders de slechte salarissen een minder goede reden voor zo'n protest dan de te hoge werkdruk. Het financiële argument kan op steun rekenen van driekwart van de ouders - ,,De scholen leggen het probleem bij de ouders neer. Dat is toch niet reëel. Ik bepaal het salaris niet.'' -, het protest tegen de werkdruk steunt 90 procent.  

De protestgroep PO in Actie kondigde al aan meer acties te gaan houden als ze er na donderdag geen extra geld bij krijgen. Dat vindt meer dan 70 procent van de ondervraagde ouders prima. Nog eens 1 op de 5 ouders vinden dat goed als de kinderen maar niet nóg een dag school moeten missen.