Ouders Thijs H. smeekten GGZ om hulp, maar opname was 'onnodig’

Drievoudig moordenaar Thijs H. werd vlak voor de dubbele moord in Limburg tot twee keer toe niet opgenomen ondanks noodkreten van zijn ouders over H.’s psychotische gedrag. Ze kregen te horen dat hun zoon moest wennen aan zijn medicijnen. Nabestaanden zijn geschokt.

De 27-jarige Hagenaar vermoordde op zaterdag 4 mei in Den Haag een vrouw, op dinsdag 7 mei stak hij twee anderen dood op de Brunssummerheide, zo bekende hij eerder.

Uit onderzoek van deze krant blijkt nu dat H.’s ouders op zondag èn maandag na de Haagse moord ten einde raad om hulp vroegen voor hun zoon. Hij vertoonde ‘bezeten gedrag’, was gewond, sliep amper en jaagde zijn omgeving angst aan. Daarom gingen zijn ouders op zondag met hem naar de spoedeisende psychiatrie voor opname. Twee psychiaters ‘stelden de ouders gerust’ dat het slechts om bijwerkingen van zijn nieuwe ADHD-medicijn ging. Ze moesten weer naar huis, bevestigen bronnen.

Volledig scherm
Thijs H. © Politie

Maandag was H. nog altijd totaal van de kaart. Toen zijn ouders met Thijs bij een vestiging van PsyQ aanklopten, onderdeel van GGZ-instelling Mondriaan, kregen ze opnieuw te horen dat het rare gedrag ‘bij de medicatie hoorde’. Een dag later sloeg Thijs H. toe op de Brunssummerheide, daarna werd hij wel opgenomen bij Mondriaan in Maastricht.

Nabestaanden van H.’s Limburgse slachtoffers zijn geschokt, meldt hun advocaat Phil Boonen: ,,Als er inderdaad geen hulp kwam, dan is dat zeer zorgwekkend en teleurstellend.” Ook hekelt hij het gebrek aan openheid van de behandelaars: ,,Als er fouten zijn gemaakt, dan moet dat duidelijk worden, daar roepen we toe op. Alleen als er lessen geleerd kunnen worden en herhaling voorkomen kan worden, is het niet voor niets geweest.”

Volledig scherm
Rechtbanktekening van Thijs H. tijdens de pro-formazitting in de rechtbank van Maastricht. In een eerdere zitting bekende de 27-jarige verdachte de moorden. © ANP

Toch blijft GGZ-instelling Mondriaan zwijgen, de kliniek gaat niet in op de bevindingen van deze krant ‘vanwege het beroepsgeheim en om het strafrechtelijk onderzoek niet te hinderen’. Een woordvoerder: ,,Wij willen nogmaals benadrukken mee te leven met de slachtoffers en betrokkenen.”

Advocaat Serge Weening van Thijs H. wil niet op de feiten ingaan, maar zegt wel: ,,Ik heb altijd al gezegd dat de rol van de ouders anders ligt dan tot nu toe door het OM gepresenteerd is.”

Thijs H. werd niet opgenomen, ondanks de noodkreet van zijn ouders. Faalde de GGZ ook in deze zaak? Lees hieronder het achtergrondverhaal.