Ouders van Nicky: ‘Wees een kerel, vertel wat je weet’

Jos Brech voorgeleidHoe hard politie en justitie ook hebben gezocht, ze vonden geen nieuwe zedendelicten van Jos Brech. De verdachte in de zaak-Nicky Verstappen weigert intussen nog altijd duidelijkheid te geven over het vreselijke feit waarmee hij in verband wordt gebracht, bleek vandaag in de rechtbank. 

Hij loopt op zijn badslippers. Jos Brech (56) stapt voor de tweede keer de zaal binnen, waar hij terechtstaat voor de dood van Nicky Verstappen. Opnieuw kijkt de familie hem aan, Brech kijkt weer van ze weg.

Wellicht keert Brech binnenkort terug naar de Brunssummerheide, de plek waar Nicky’s lichaam werd gevonden. Daar wil het Openbaar Ministerie een schouw houden, waardoor de rechters met eigen ogen kunnen zien hoe het er is en hoe het geweest moet zijn toen Nicky er zijn laatste dagen doorbracht, op het zomerkamp waarvan hij in 1998 nooit terugkeerde. Twintig jaar na dato werd Jos Brech na een internationale klopjacht als verdachte ingerekend in Spanje.

Nog altijd weigert hij te verklaren hoe het mogelijk is dat zijn dna op 21 plekken werd aangetroffen op Nicky’s lichaam, vooral op de onderbroek van het jongetje. Nicky had die binnenstebuiten en achterstevoren aan, toen hij werd gevonden. ,,En dat terwijl de omstandigheden schreeuwen om een verklaring’’, aldus de officier van justitie. Brecht heeft de sleutel in handen, zegt hij. De zwijgzaamheid frustreert Nicky’s ouders ook enorm, weet Peter R. De Vries, die hen bijstaat: ,,Zij zeggen ook: ‘Wees een kerel, vertel wat je weet’. Zolang zij geen antwoorden krijgen, en dat duurt al twintig jaar, is het moeilijk en slapen ze slecht.’’

Maar Brechs advocaat Gerald Roethof waarschuwt opnieuw voor tunnelvisie. Misschien zit het allemaal heel anders. De advocaat heeft mogelijk slecht nieuws voor justitie en de nabestaanden. Het is nog maar de vraag of zijn cliënt alle details van twintig jaar geleden nog kent, zegt Roethof. ,,Dan moet je heel goed nadenken of je die omhoog kunt halen.’’ Het is dus zelfs niet zeker of er ooit een uitgebreide inhoudelijke verklaring komt van Brech over die ene dag in augustus.

Ondertussen gaan politie en justitie Brechs gangen van de afgelopen twintig jaar nauwgezet na. De laatste maanden spraken ze tientallen scoutingleden, collega’s en familieleden. Het onderzoek leidde ook naar Polen, waar Brech zich meteen na zijn gedwongen vertrek bij de scouting actief werd in de Poolse padvinderij. ,,Maar er werd níets ten nadele van mijn cliënt gevonden’’, aldus Roethof. Bijna niet, vult de officier van justitie aan. Want verklaringen van medewerkers van kinderdagverblijf Olleke Bolleke laten wel degelijk zien dat het daar helemaal niet zo goed ging met Brech.

Roethof benadrukt: het maakt allemaal deel uit van de nachtmerrie waarin zijn cliënt is terechtgekomen, net zo goed als de familie. Nee, schudt zus Femke haar hoofd. De spanning is minder dan tijdens het vorige treffen met Brech. Toen schreeuwde Nicky’s moeder het uit, in een poging zijn blik te vangen. Ditmaal wordt er vanuit het publieksvak een grap gemaakt over de bef van Roethofs toga (‘anders moet jij ’m effe strikken’) - waar zelfs Nicky’s vader Peet wel om kan lachen.

Volledig scherm
Peter en Berthie Verstappen, de ouders van Nicky Verstappen, komen aan bij de rechtszaal voor de zitting tegen Jos Brech. © ANP

Justitie probeert nog een aantal dna-sporen die op het lichaam van Nicky werden aangetroffen te koppelen aan anderen die bij hem in de buurt zijn geweest. Het gaat om enkele sporen, benadrukt de officier. Geen enkel ander dna is zo vaak aangetroffen als dat van Brech, de zwijgzame man met het zedenverleden. Dat maakt van hem nog altijd de meest waarschijnlijke verdachte. Volgende week wordt Brech voor psychologisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum overgebracht.

Volledig scherm
Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Hij ontkent. © Politie

Kijk hier waarom het OM vindt dat de rechters de vindplaats moeten bekijken: