Ouders veel meer geld kwijt aan kinderopvang
Ouders betalen een steeds groter deel van de kinderopvangrekening zelf. De tarieven zijn dusdanig gestegen dat ze hoger zijn dan de kinderopvangtoeslag. Met als gevolg dat ouders soms honderden euro’s per jaar meer kwijt zijn.
Dit raakt de gezinnen met lagere inkomens
Uit onderzoek in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang blijkt dat 65 procent van de kinderdagverblijven een hoger bedrag rekent dan de 8,02 euro die de toeslag dekt. Bij de buitenschoolse opvang (bso) is dat percentage nog hoger, namelijk 87 procent rekent meer dan de vastgestelde 6,89 euro.
In 2018 waren er ook al kinderdagverblijven die meer rekenden, maar dat aantal is dit jaar fors gestegen. De kinderopvang moet aan strengere eisen voldoen om de kwaliteit te verhogen. Er mogen bijvoorbeeld nog maar drie baby’s per pedagogisch medewerker worden opgevangen waar dat er voorheen vier waren. ,,We vinden het uitstekend dat de kwaliteit verder verbetert”, benadrukt Magda Heijtel, directeur van de brancheorganisatie. ,,Maar niet alle kosten van deze eisen zijn op te vangen met het huidige maximale uurtarief dat de overheid vergoedt.”
Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark ging uit van een kostenstijging van gemiddeld 4,7 procent en paste daar de toeslagen op aan. Uit de monitor blijkt echter dat de stijging 6,9 procent is. Voor dagopvang moeten ouders gemiddeld 8,6 procent meer betalen. ,,Alles wat hoger is dan die toeslagtarieven komt volledig voor eigen rekening. Wij vinden dat de staatssecretaris de maximale uurtarieven alsnog omhoog moet schroeven, want haar ramingen kloppen gewoon niet”, stelt Heijtel.
Noodzakelijk
Ze benadrukt dat ook de bso een stuk duurder is dan de overheid verwachtte. Om de hogere kosten voor de babygroepen te kunnen opvangen, mogen opvangorganisaties meer kinderen in bso-groepen plaatsen. ,,Dat lukt alleen als een organisatie zowel dagopvang als bso heeft én de ruimtes groot genoeg zijn”, aldus Heijtel. Hierdoor zijn de prijzen niet gedaald, zoals de regering dacht, maar gestegen.
De Brancheorganisatie Kinderopvang verwacht dat de rekening volgend jaar verder oploopt. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de kinderdagverblijven niet alle extra kosten heeft doorberekend. Een deel kunnen ze nu opvangen omdat er extra kinderen zijn aangemeld en de bezetting hoger is. ,,Maar zeker de kleine locaties kunnen die hogere kosten niet lang zelf opvangen. Volgend jaar is ongetwijfeld een tariefstijging noodzakelijk”, verklaart Heijtel.
Ook ouderorganisatie Boink vindt dat de toeslagtarieven omhoog moeten. Voorzitter Gjalt Jellesma kent al plekken waar ouders meer dan tien euro per uur voor dagopvang betalen, vooral in de grote steden. Dat betekent dat ze jaarrond meer dan twee euro per uur uit eigen zak betalen. ,,Dit raakt zeker de gezinnen met lagere inkomens. Als er geen goedkope alternatieven in de buurt zijn, hebben ze niets te kiezen”, stelt Jellesma. Terwijl volgens hem juist die kinderen een plekje in de opvang kunnen gebruiken om zich beter te ontwikkelen.
Het gaat hier niet om de keuze voor een goedkopere supermarkt waar je je boodschappen doet. Het gaat hier om je kind
Gehecht
Bovendien is dat wisselen van kinderopvang, omdat ergens anders de prijs interessanter is, volgens Boink niet zo eenvoudig. ,,Ouders hechten aan hun opvang. Soms hebben ze kinderen die lastig wennen of erg aan hun leidsters zijn gehecht. Die haal je niet zomaar weg. Het gaat hier niet om de keuze voor een goedkopere supermarkt waar je je boodschappen doet. Het gaat hier om je kind”, aldus Jellesma.
Staatssecretaris Van Ark stelt dat er 248 miljoen euro extra in de kinderopvangtoeslag is gestoken. ,,Bijna alle ouders met kinderen op de formele kinderopvang ontvangen meer toeslag per afgenomen uur kinderopvang. Ook is de maximum uurprijs die de overheid vergoedt voor de dagopvang dit jaar verhoogd”, laat ze via een woordvoerder weten. Vooralsnog is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) niet van plan om de tarieven sneller te verhogen dan nu al de bedoeling is. ,,De kinderopvang is een marktsector. Het is dus aan de kinderopvangorganisaties zelf om de tarieven vast te stellen. Als het uurtarief dat ouders betalen boven de maximum uurprijs ligt dan ontvangen ze voor dat gedeelte geen kinderopvangtoeslag.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boer Niels maakt zich zorgen over escalatie: ‘Lopen nu zo veel boeren met haat en woede rond’
De boerenprotesten worden steeds grimmiger, maar een groot deel van de Nederlandse boeren blijft thuis. Zoals melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden. ,,Met geweld los je het niet op.’’ -
PREMIUMGiftige relatie
Thysia werd verliefd op een crimineel: ‘Kwam na paar maanden achter zijn donkere kant’
Hij verhuurt peeskamers en is agressief. Maar ook verslavend charmant. Als 21-jarige valt Thysia Huisman als een blok voor hem. Over die heftige jaren verschijnt haar autobiografische roman Het boek M. Speciaal voor Mezza beschrijft ze haar indringende levensverhaal. ‘M. gaf me datgene waar ik zo naar verlangde: het gevoel dat ik niet meer alleen was.’ -
‘Schrap organisaties die slechte kinderopvang aanbieden’, zegt belangenvereniging BOINK
ARNHEM/VEENENDAAL/APELDOORN - Kinderopvangorganisaties die slechte kwaliteit leveren, mogen niet meer met kinderen werken en moeten uit het landelijk register worden geschrapt. Dat stelt Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (Boink). Nu is dat wettelijk onmogelijk. -
met video
LIVE | ME bekogeld in Heerenveen en zet traangas in, noodverordening in Zwolle
Vooral de supermarkten lijken tot nu toe de dupe te zijn van de boerenprotesten van vandaag. Door het hele land zijn distributiecentra geblokkeerd, sommige mogelijk nog ‘dagenlang’, zeggen de boeren zelf. De Mobiele Eenheid heeft vanavond ingegrepen bij distributiecentra in Heerenveen en Sneek. In Heerenveen werd de politie bekogeld en is traangas ingezet. Volg hier het laatste nieuws over de boerenprotesten in ons liveblog. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Koken & eten
Veel ouders voelen zich schuldig als ze kinderen ongezond eten voorzetten
Werkende ouders voelen zich weleens schuldig als ze hun kinderen geen gezonde maaltijd voorschotelen. Ze voelen daarnaast druk om eigenhandig een maaltijd te maken en vinden het belangrijk om hun kinderen gezond te eten te geven. Dat blijkt uit een enquêteonderzoek van bezorgapp Uber Eats. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.