Volledig scherm
Vincent Pover, oom van Maurycy (4) bij de gedenkplek voor de school waarop de kleine jongen zat. © Marco Okhuizen

Ouders verongelukte kleuter Maurycy (4) schikken met Staat

De ouders van het 4-jarige jongetje dat in 2015 een fatale val maakte van een onveilig luchtkussen, hebben een schikking getroffen met de Staat. Die komt de familie tegemoet omdat toezichthouder NVWA aansprakelijkheid heeft erkend voor het ongeval.

Kleuter Maurycy viel van het speeltoestel in een binnenspeeltuin in Grootenbroek. De NVWA was al in 2013 gewaarschuwd dat speelhal Happy Days niet veilig was, maar ondernam onvoldoende actie. Bij de schikking zijn nog twee andere partijen betrokken, schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Hij laat in het midden wie dat zijn en hoe groot het bedrag is waarop de nabestaanden kunnen rekenen.

Leed

,,Het leed is voor de familie niet met een regeling te verzachten’', erkent Bruins. Hij hoopt ,,dat de ouders en de familie de rust en de kracht vinden om hun leven weer invulling te geven’'.

In maart van dit jaar werd de 52-jarige directeur Lieuwe de J. van de speelhal in Grootenbroek veroordeeld voor het ongeval. De man kreeg voor het schenden van zijn zorgplicht een werkstraf van 120 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. De speelhal kreeg als bedrijf een geldboete opgelegd van 20.000 euro. 

Het bedrijf bleek geen goedkeuringscertificaten te hebben voor de speeltoestellen. Door een fout bij toezichthouder NVWA kreeg de ondernemer pas elf maanden na de constatering een brief met de bevindingen van het onderzoek. 

Certificaat

Na het ongeluk bleek ook nog eens dat het luchtkussen werd ingezet als een soort glijbaan, maar daar helemaal niet voor was gemaakt. Het speeltoestel was bovendien bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar.  De eigenaar van de speelhal overhandigde na het fatale ongeluk een goedkeuringscertificaat van het bewuste speeltoestel, maar dat certificaat bleek van een ander speeltoestel te zijn. Met een pen was op het certificaat een ander serienummer, het bouwjaar 2006 en ‘Happy Days’ bijgeschreven.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.