Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening
Volledig scherm
Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening © Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences.

Oudste pissebed van Nederland is 245 miljoen jaar oud en heet Gelrincola Winterswijkensis

Onderzoekers hebben in een steengroeve in Winterswijk een pissebed van ongeveer 245 miljoen jaar oud ontdekt. Nooit eerder werd zo'n oud fossiel van een pissebed aangetroffen in Nederland. De onderzoekers hebben het de naam ‘Gelrincola Winterswijkensis’ gegeven.

  1. Reusachtig dijbeenbot van megadino gevonden in Frankrijk

    Reusachtig dijbeenbot van megadino gevonden in Frankrijk

    In de plaats Angeac-Charente in het zuidwesten van Frankrijk hebben paleontologen bij een opgraving een gigantisch bot van een dinosaurus aangetroffen. Het gaat om een versteend dijbeenbot van ongeveer twee meter lang, terwijl het fossiel een gewicht heeft van circa 500 kilo. Volgens de wetenschappers, gespecialiseerd in resten uit de oertijd, behoorde het meer dan 140 miljoen jaar geleden toe aan een Sauropoda: de grootste planteneter die ooit op aarde heeft rondgelopen.