Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening
Volledig scherm
Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening © Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences.

Oudste pissebed van Nederland is 245 miljoen jaar oud en heet Gelrincola Winterswijkensis

Onderzoekers hebben in een steengroeve in Winterswijk een pissebed van ongeveer 245 miljoen jaar oud ontdekt. Nooit eerder werd zo'n oud fossiel van een pissebed aangetroffen in Nederland. De onderzoekers hebben het de naam ‘Gelrincola Winterswijkensis’ gegeven.

De vondst is extra bijzonder omdat fossiele pissebedden uiterst zeldzaam zijn. Wereldwijd waren er tot voor kort slechts negen soorten uit vergelijkbare tijden bekend. Een internationaal team van paleontologen van universiteiten uit Utrecht, München, Groningen en de Werkgroep Muschelkalk Winterswijk hebben de ontdekking gedaan. De antieke pissebed is vanaf 8 juni te zien in het Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Binnenzee

De Winterswijkse pissebed leefde in de zee en heeft de naam Gelrincola Winterswijkensis te danken aan de vindplaats (Gelderland en Winterswijk). De steengroeve in Winterswijk is een bekende vindplaats van bijzondere fossielen. In die tijd bevond het stadje zich aan de rand van een grote binnenzee, de zogenoemde Muschelkalkzee. Komende zomer gaan de specialisten van Naturalis en de Universiteit Utrecht verder zoeken in de groeve naar fossielen. 

De vondst staat beschreven in het bulletin van Geosciences.

Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis
Volledig scherm
Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis © Tekening door Erik-Jan Bosch, Naturalis Biodiversity Center

Bekijk onze meest bekeken video’s:

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.