Volledig scherm
De 17e eeuwse telescoop is een van de topstukken in het vernieuwde museum in Delft. © Museum Het Prinsenhof

Oudste telescoop Nederland in Delft gevonden

Archeologen hebben bij opgravingen in Delft de oudste telescoop van Nederland gevonden. Het kijkobject uit het begin van de 17e eeuw is vanaf 24 mei te zien in het vernieuwde Museum Prinsenhof Delft. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Tijdens opgravingen in de voormalige stadsgracht vonden archeologen 4 maanden geleden een metalen buisje. Bij nader onderzoek bleek het een telescoop te zijn die vermoedelijk rond 1620 is gemaakt, zegt een woordvoerster van het museum.

De kijker is volgens de onderzoekers zeker ouder dan de bekende telescoop van sterrenkundige Christiaan Huygens, uit 1655.

Er zijn wereldwijd maar heel weinig oude sterrenkijkers bewaard gebleven. De oudste is die van Galileo Galilei (1564-1642) uit 1610. Hij maakte een verbeterde versie van een Nederlands ontwerp. Kenners denken dat de telescoop van oorsprong een Nederlandse uitvinding is.

Museumdirecteur Patrick van Mil vermoedt dat het pas gevonden exemplaar waarschijnlijk ook in Delft is gemaakt. Deze stad was begin 17e eeuw een bruisend centrum van kunst, wetenschap en techniek.

Koning Willem-Alexander opent het vernieuwde museum op 23 mei.