Volledig scherm
De illustratie van Bernard Reith in het kinderboek Sint Nicolaas laat twee Witte Pieten zien © Bernard Reith

Oudste Witte Piet is van 1925 en komt uit Tilburg

De onderzoekers houden nog een slag om de arm, maar de oudste 'witte piet' van het land lijkt gevonden. Hij is nóg ouder dan we dachten. Hij dateert van 1925 en komt niet uit Amsterdam, maar uit Tilburg.

Onderzoekers en schrijvers Ed Schilders en Ronald Peeters zijn er niet helemaal zeker van. Maar ze vonden een tekening uit 1925 met daarop twee jonge Witte Pieten. ,,Tot nu toe dateren de oudst bekende Nederlandse beelden van een Witte Piet volgens de website van NPO-Geschiedenis uit 1935. Ze zijn te zien in een curieus filmpje over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam."

De Tilburgse afbeelding breekt dat record met 10 jaar.

Jeugdige pieten
Peeters en Schilders waren bezig met onderzoek naar de Sint en zijn pieten in Tilburgse teksten en prenten. In het kinderboek Sint Nicolaas van N. Mulders vonden ze een tekening van Sinterklaas met twee zeer jeugdige pieten, allebei wit. In het rijm bij de illustratie van Bernard Reith schrijft Mulders: 'Bij Sint Nicolaas zijn twee knechtjes/ Maar die zijn geheel niet zwart.'

Daarnaast troffen ze in De Engelbewaarder, een tijdschrift voor de katholieke jeugd, ook nog een foto aan uit 1927 met daarop een Witte Piet. Schilders vermoedt dat beide afbeeldingen van witte piet verwijzen naar de oudere opvatting dat Sinterklaas slechts één zwarte piet had: ,,De piet die de kinderen angst moest aanjagen dan wel opvoeden.''

  1. Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

    Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudin­gen na uit de hand gelopen boerenpro­test

    De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om bestuurder die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.