OV-chip op mobiel totaal mislukt
De proef om te reizen met de OV-chipkaart op de mobiele telefoon is volledig mislukt. Het systeem blijkt niet geschikt voor grootschalig gebruik en de stekker gaat eruit.
De mensen die reizen met hun mobiele telefoon krijgen deze week te horen dat het systeem plat gaat en dat ze weer een OV-chipkaart aan moeten schaffen.
Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, begon in mei vorig jaar met OV-chip Mobiel, zoals het reizen met de smartphone werd genoemd. Tienduizend reizigers mochten meedoen aan de proef waarbij de OV-chipkaart werd vervangen door een app op de smartphone. Daarna zou het systeem landelijk ingevoerd worden. Translink stelt nu dat er 'nieuwe technologie nodig is' voor reizen met je smartphone.
Drama
Het mislukte systeem kende uiteindelijk slechts 8.000 gebruikers. Translink had samen met KPN en Vodafone een betalingsmethode ontwikkeld die extreem lastig bleek om te installeren. De app downloaden was niet genoeg, er moet ook een 'wallet', een digitale portemonnee, bij de provider aangevraagd worden om vervolgens 1 cent naar Translink over te maken om het systeem te activeren. Dat bleek dermate ingewikkeld dat Translink en KPN nieuwe proefpersonen via de telefoon stap voor stap aan de hand moest nemen om de app te installeren. Negen verschillende ict-sytemen moesten naadloos samenwerken om een succesvolle betaling te doen.
Een ander probleem was dat er zoveel verschillende smartphones zijn. De software moest op al die telefoons werken. Op iPhones werkte de app helemaal niet.
Geavanceerd
Wie er in slaagde de app op de telefoon werkende te krijgen was volgens Translink wel tevreden over het systeem. ,,Een landelijke uitrol zal worden gebaseerd op een andere, nieuwere onderliggende techniek, omdat gebleken is dat de huidige techniek niet geavanceerd genoeg is voor grootschalig gebruik,'' meldt Translink.
Je kunt tegenwoordig álles met je mobiele telefoon, maar er even je treinreis mee betalen lukt niet
,,Het verbaast ons niet,'' zegt Sanne van Galen van reizigersorganisatie Rover. ,,Het liep natuurlijk niet lekker. Zonde van al het geld dat er aan besteed is.''
,,Een aanfluiting. Je kunt tegenwoordig álles met je mobiele telefoon, maar er even je treinreis mee betalen lukt niet,'' zegt Rikus Spithorst van de Maatschappij voor beter OV. ,,Een hoop ambitie maar door dat technisch geknoei was de proef gedoemd om te mislukken.'' Volgens hem past de flop in de 'serenade van gebroken beloften' rondom de OV-chipkaart.
Miljoenen euro's
De proef kostte miljoenen euro's. Tot 2016 besteedde Translink, dat eigendom is van de gezamenlijke openbaar vervoerbedrijven, 1,2 miljoen euro aan OV-chip Mobiel. Wat er vorig jaar is uitgegeven is niet bekend. KPN en Vodafone hebben nooit willen zeggen wat zij investeerden in het avontuur.
Translink gelooft nog steeds in reizen met je mobiele telefoon en zoekt naar een nieuwe techniek. Er is nog geen zicht op een nieuw systeem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
keti koti
De Nederlandsche Bank maakt excuus voor slavernijverleden: ‘Opgericht met geld uit slavenhandel’
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot sprak op de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam. -
Ombudsman wil dat overheid inzet op bemiddeling toeslagenouders, koning weer in gesprek
De regering moet werk maken van bemiddeling en andere alternatieven om slachtoffers van de toeslagenaffaire sneller te helpen. Volgens Nationale ombudsman Reinier van Zutphen verloopt de afhandeling van het dossier te langzaam en daalt daardoor het vertrouwen van getroffen ouders. Intussen heeft koning Willem-Alexander voor de derde keer een gesprek gehad met enkele gedupeerden. -
PREMIUM
Hof moet vijf jaar durende ruzie tussen eigenaar papegaaien en luchtballonpiloot beslechten
Een Zundertse eigenaar van drie papegaaien en een ballonpiloot uit Schijndel zijn het na vijf jaar juridische strijd niet eens geworden over een schadevergoeding voor het overlijden van de zeldzame exoten. Het hof moet nu in deze slepende kwestie beslissen.
-
20
Harderwijk: protestmars Nederland in Verzet mag doorgaan, maar niet langs woning minister
De burgemeester van Harderwijk heeft na overleg met politie en openbaar ministerie besloten dat de demonstratie van Nederland in Verzet vanavond doorgaat. Om veiligheidsredenen is er een noodverordening van kracht en zal de route niet langs woningen van stikstofminister Christianne van der Wal en activist Norbert Dikkeboom gaan. -
Kabinetsplan tegen lerarentekort: bonus voor parttime docenten die meer gaan werken
Het kabinet wil leraren die parttime voor de klas staan met extra geld verleiden om meer uren of fulltime te gaan werken. Ook komt er meer geld voor mensen die zich willen omscholen tot docent op een basis- of middelbare school. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.