OV-chipkaart pas in 2021 goedkoper

VideoOok al boekt het bedrijf achter de OV-chipkaart nu miljoenenwinsten, toch wordt het betaalmiddel voor het openbaar vervoer de komende vier jaar niet goedkoper. 

De ov-bedrijven willen de winst gebruiken om hun aanloopkosten terug te verdienen. Dat zegt Translink-eigenaar Bart Schmeink. Hij is voorzitter van de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven die sinds december 2015 in bezit zijn van het bedrijf dat de OV-chipkaart uitgeeft.

Vorige week bracht deze krant het nieuws naar buiten dat de ov-pas zich heeft ontwikkeld tot een ware geldmachine. In vijf jaar tijd is er 55 miljoen euro mee verdiend.

'Rendement'

Volledig scherm
Een reiziger checkt in bij een toegangspoortje op een NS-station. © ANP

Schmeink noemt het overigens geen winst, maar ‘rendement’. Directeur Arco Groothedde van Translink bevestigt dat er ongeveer 1 miljoen euro per maand winst wordt gemaakt. Volgens hem is dat geld ook nodig is om nieuwe betaaltechnieken in te voeren, zoals betalen met de smartphone of bankpas.

Een OV-chipkaart aanschaffen kost 7,50 euro, terwijl het produceren van het pasje nog geen euro kost. Wie geen computer voorhanden heeft en schriftelijk een kaartje bestelt moet 10,50 euro betalen vanwege extra ‘administratiekosten’. Na vijf jaar is de kaart niet meer geldig en moet een nieuwe worden gekocht.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu schreef de Tweede Kamer over de winst: ,,Ik vind het belangrijk dat de winst terugvloeit naar de reiziger en dat de reiziger dit vertaald ziet in het gebruik en de prijs van de OV-chipkaart en alternatieve betaalsystemen binnen het ov.’’

12 miljoen

De Nederlandse Spoorwegen hebben tot dusver 12 miljoen euro overgehouden aan de OV-chipkaart, meldt de vervoerder. Met de staatssecretaris is afgesproken dat die winst wordt geïnvesteerd in poortjes bij stations.

Het is verre van zeker of de reiziger in 2021 daadwerkelijk goedkoper uit is. De prijs van de ov-chipkaart zou goedkoper kunnen, of vervangende kaarten kunnen gratis worden. De ov-bedrijven kunnen er ook voor kiezen om de tarieven die aan Translink worden betaald voor het innen van het reisgeld te verlagen.