Volledig scherm
© anp

Ov-kaart kan nu alweer de prullenbak in

Het einde van de huidige ov-chipkaart is in zicht. Een ruime Kamermeerderheid wil zo snel mogelijk af van het vervoersbewijs, net als de klagende reiziger. En alternatieven dienen zich al aan.

Regeringspartij VVD wil korte metten maken met het huidige chipkaartsysteem, net als CDA, D66, PVV en ChristenUnie. Morgen praat de Tweede Kamer over de toekomst van de ov-kaart.

'We moeten af van die klantonvriendelijke kaart', stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. De NS is al bezig om alternatieven te testen, maar dat gaat de regeringspartij niet snel genoeg. 'Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold.'

De PVV noemt de gang van zaken rond de ov-chipkaart zelfs 'een groot drama'. 'Die chipkaart is een onding met gebreken', zegt Kamerlid Barry Madlener. 'Er moet een alternatief komen. En we willen het gewone treinkaartje terug.'

Betalen met telefoon
Experts zien veel in betalen met de mobiele telefoon. In- en uitchecken zou dan overbodig worden. Ook wordt nagedacht over een systeem waarbij de bankpas de ov-chipkaart vervangt, en over een systeem met een kaart waarbij de reiziger pas achteraf hoeft te betalen.

Quote

De ov-chipkaart is geen eindstation. Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu

Het regent al tijden klachten over de ov-kaart. Reizigers balen ervan dat ze steeds hun pas moeten scannen en minimaal 20 euro saldo op hun kaart dienen te hebben. Ook het meenemen van andere personen is omslachtig, net als het online inzien van reisgegevens. Bovendien hanteert elke aanbieder in het openbaar vervoer andere tarieven.

Zelfs NS-baas Timo Huges liet zich recent ontvallen dat de ov-kaart niet meer van deze tijd is. Hij noemde het reizen met de kaart 'een opgave'.

VVD en de ChristenUnie pleiten voor een 'ov-chip 2.0' en ook D66-parlementariër Van Veldhoven meent dat het reizen 'echt beter en anders' moet in de nabije toekomst. Maar D66 wil eerst het resultaat van de testen afwachten alvorens aan een bepaald systeem de voorkeur te geven. 'Laten we het deze keer vooral goed doen.'

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu begrijpt het ongeduld. 'De ov-chipkaart is geen eindstation. Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld.'

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41344 stemmen