OV uitgekleed: 10 procent dienstregeling bus en trein verdwijnt
VIDEOReizigers gaan de crisis in het openbaar vervoer komend jaar flink voelen. Bus- en treinvervoerders krimpen hun dienstregeling tot 10 procent in om grote verliezen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. Veel lijnen gaan in frequentie terug, nachtbussen worden deels opgeheven.
Delen per e-mail
Door corona gaan ov-bedrijven dit jaar een half miljard euro het rood in. Het kabinet compenseert hen slechts deels. Daarom krimpt Transdev (Connexxion) het busvervoer in onder meer Zeeland en Noord-Holland volgend jaar tot 7 procent in. Arriva gaat minder rijden in onder meer Friesland en Zuid-Holland, Qbuzz in Groningen en Drenthe, EBS in regio Waterland en stadsvervoerder GVB in Amsterdam. Gemiddeld worden dienstregelingen in Nederland 10 procent uitgekleed, stellen provincies en vervoerregio’s verenigd in Dova.
Het inkrimpen van het rooster is echter voor de langere termijn onvoldoende, stelt Pier Eringa, ceo van Transdev Nederland (Connexxion). ,,Wij moeten vanwege de klimaatambities fors investeren in elektrische bussen. Een gewone bus kost twee ton, een elektrische het dubbele. Banken gaan ons dat geld nu niet lenen, want er komt niks binnen.” De topman wil dat overheden bijspringen. ,,Er zijn honderden miljoenen euro’s extra nodig.”
Aanbestedingen stilgelegd
Hoe groot de malaise in het ov is blijkt uit het feit dat aanbestedingen in Friesland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en de Vervoerregio Amsterdam recent zijn stilgelegd. Geen vervoerder schrijft zich nu in. Eringa: ,,Corona bewijst hoe ongezond de sector al jaren is. Wij, Arriva, Keolis, EBS: we hebben ons allemaal gek laten maken en ons op concessies ingeschreven die enkel met optimistisch rekenwerk winstgevend waren.”
OV-NL, de brancheclub van alle vervoerders, bevestigt Eringa’s woorden. ,,De marges in het ov zijn flinterdun. Willen we pijnlijke ingrepen voorkomen, dan heeft het ov zeker enkele jaren extra overheidssteun nodig”, zegt voorzitter Pedro Peters. Provincies en vervoerregio’s willen zich constructief opstellen. ,,Het is het uur U, we mogen de sector niet laten omvallen”, zegt Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland namens de Decentrale OV-Autoriteiten (Dova). ,,Wij willen vervoerders helpen bij de financiering, als banken dat niet doen.”
Ruimte
Dova zegt aanbestedingen één tot anderhalf jaar te gaan uitstellen. ,,Dat geeft vervoerders ruimte.” Tegelijk moeten ook de vervoerders een deel van de pijn nemen, vindt Vermeulen. ,,Ze hebben zich willens en wetens op concessies ingeschreven.”
Lees ook het interview met Pier Eringa, ceo van Transdev Nederland (eigenaar van busmerk Connexxion), over de crisis in het openbaar vervoer. ,,Het is nu niet uit te leggen om met belastinggeld lege bussen de weg op te sturen.”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
KPN: ‘Deze maand zijn alle thuiswerkrecords verbroken’
Niet eerder zaten er meer werknemers op online vergaderplatforms als Teams, Meet en Zoom dan sinds het begin van de tweede lockdown. De eerste weken van januari zijn alle thuiswerkrecords verbroken, ziet telecombedrijf KPN aan het internetverkeer. Bij concurrent VodafoneZiggo is hetzelfde beeld waarneembaar. -
PREMIUM
drukteprognose / video Met de trein? Dan reis voortaan eerst aanmelden: ‘We vragen echt niet iets raars’
De NS vraagt alle treinreizigers om hun ritten voortaan vooraf aan te melden. Op basis daarvan ontvangen reizigers een advies op maat over de verwachte drukte in hun trein. Nu mijden veel Nederlanders het spoor uit angst voor Covid-19. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
De buurtbussen van Arriva gaan weer coronaproof de weg op dankzij deze maatregelen
De buurtbussen van Arriva in het Groene Hart hervatten op maandag 30 november de dienstregeling. De kleine bussen, bestuurd door vrijwilligers, stonden sinds het begin van de corona-epidemie stil. Na aanpassingen zijn de bussen veiliger voor chauffeurs en passagiers. -
Immunoloog: ‘Rek periode tussen twee vaccins AstraZeneca op om vertraging te voorkomen’
Rek de periode tussen de eerste en tweede prik van het AstraZenica-vaccin op naar minstens zes weken. Daarmee wordt de kans op vertraging van het vaccinatieprogramma een stuk kleiner. Dat zegt Ger Rijkers, medisch immunoloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
video Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?