Volledig scherm
Hoe ver had Appie Nouri kunnen komen? © ANP

Over de schade: Had Nouri na z'n hartstilstand de top wel kunnen halen?

Ajax is aansprakelijk voor de blijvende schade van Abdelhak Nouri. Of hij en zijn familie daarmee recht hebben op een serie jaarsalarissen als topvoetballer die hij nu misloopt, is nog maar de vraag. Zelfs als hij weer topfit was geworden.

Hoe moet het verder met Ajax en Abdelhak Nouri nu de Amsterdamse topclub de aansprakelijkheid heeft erkend voor de niet-adequate behandeling die Nouri kreeg, na zijn hartstilstand vorig jaar in Oostenrijk? De familie wil 'Appie' thuis zelf verzorgen. ,,Daar is een nieuwe woning voor nodig, volledig ingericht voor iemand die bijna permanent bedlegerig is en waar mogelijkheden zijn om hem per rolstoel te verplaatsen'', zegt John Beer, de advocaat van de familie.

De 21-jarige Abdelhak 'Appie' Nouri kreeg 8 juli vorig jaar een hartstilstand op het veld tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Na lang steggelen erkende Ajax gisteren dat de talentvolle speler beter uit zijn hartstilstand had kúnnen komen, als er adequater was gehandeld. Daarmee gaan de club en de familie nu de lange onderhandelingen in over de schadevergoeding die Ajax nu moet gaan betalen.

Banen opgezegd

En dat wordt een ingewikkeld verhaal. Nog niet eens zozeer dat nieuwe, op Nouri's situatie ingestelde huis. Ook over het feit dat daar 'delen van de dag' professionele hulp moet zijn, is geen discussie. Evenmin de kosten die gemaakt gaan worden door familieleden. ,,Twee mensen van de familie hebben hun baan opgezegd om Nouri te gaan verplegen. Over de vergoeding daarvoor worden concrete afspraken gemaakt'', zegt Beer.

Volledig scherm
Evander Sno. © Pro Shots

Veel lastiger wordt het verhaal van de salarissen die het talent als profvoetballer bij elkaar had kunnen spelen. Had Nouri ooit Real Madrid kunnen halen? Of was hij over drie jaar afgezakt naar pak-'m-beet Heracles? En als hij goed genoeg was geworden voor een middenmoter in de Engelse Premier League, had hij toch ook al meer verdiend dan bij Ajax 1. 

,,Toch is die vraag níet de bottleneck'', zegt letselschadeadvocaat Sander de Lang van SAP Advocaten. ,,Voorafgaand aan de vraag 'wat had Nouri kunnen bereiken', komt eerst de vraag: kan iemand die een hartstilstand heeft gehad, nog wel de top halen of überhaupt nog voetballen? Stel dat Nouri wél adequaat was behandeld en helemaal gezond was geworden, dan nog heeft hij die hartstilstand gehad. Nemen clubs het risico zo'n speler in dienst te nemen? Die medische vraag moet eerst behandeld worden, want Ajax heeft wel de aansprakelijkheid erkend voor de behandeling op het veld, maar niet voor die hartstilstand natuurlijk.'' Ook Nouri-advocaat Beer erkent dat 'deze vraag zeker aan de orde zal komen', maar wil er verder weinig over kwijt.

Quote

Ajax is aansprake­lijk voor de behande­ling op het veld, niet voor zijn hartstil­stand

Sander de Lang

Veel voorbeelden van profvoetballers die een hartstilstand achter de rug hebben en hun carrière wisten te vervolgen, zijn er niet. Evander Sno kreeg, nota bene als speler van jong-Ajax, in 2010 ook een hartstilstand. Hij herstelde wel en kende daarna een bescheiden carrière als speler van RKC, NEC en het Belgische Westerlo. 

Pas als de medische vraag of Nouri zijn carrière had kunnen vervolgen is beantwoord, komt de vraag 'wat hij had kunnen bereiken'. ,,Dat wordt dan bepaald door trainers, scouts en noem maar op, die je desnoods onder ede laat verklaren,'' zegt De Lang. ,,Ook dat is natuurlijk een lastig vraagstuk, maar het is te doen. Er is wel een voorbeeld van een schadevergoeding op basis van verwachtingen: Danny Hoekman. Die raakte in 1987 door een keeper van FC Utrecht zwaar geblesseerd. Hij haalde daarna nooit meer de top. Maar omdat hij vóór die blessure in de belangstelling stond van Ajax, PSV en Tottenham Hotspur, is er toch twaalf miljoen uitgekeerd. Op basis van verwachtingen dus.''

Volledig scherm
Danny Hoekman. © anp

Bekijk hieronder de persconferentie van gisteren:

  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’