Deborah Kalkoene met een foto van overgrootvader Ruben Salomon Swaab. Hij was tramwagenbestuurder bij het GVB
Volledig scherm
PREMIUM
Deborah Kalkoene met een foto van overgrootvader Ruben Salomon Swaab. Hij was tramwagenbestuurder bij het GVB © Marco Okhuizen

Overgrootvader Deborah legde zijn tram stil tijdens Februaristaking en bekocht dat met de dood

oorlogsheldenTijdens de Februaristaking (1941) legden medewerkers van het Gemeentevervoersbedrijf (GVB) Amsterdam het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging. Een van hen was trambestuurder Ruben Swaab. Hij moest dat met de dood bekopen. Achterkleindochter Deborah Kalkoene geeft de stakers een gezicht en een verhaal.

 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's
  8

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
 2. Reacties op damdoorbraak Oekraïne: ‘Dat uitgerekend agressor Rusland vetorecht heeft is belachelijk’
  42

  Reacties op damdoor­braak Oekraïne: ‘Dat uitgere­kend agressor Rusland vetorecht heeft is belache­lijk’

  ‘Bij conflicten probeert de Veiligheidsraad de crisis te voorkomen of te beëindigen. Ik heb het altijd merkwaardig gevonden dat één land iets kan tegenhouden waar alle andere landen van de Verenigde Naties vóór zijn’ en ‘Een serval als ‘huisdier’? Omdat je zo van dieren houdt? Serieus? Iemand die van dieren houdt, zou dit nooit doen’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van donderdag 8 juni verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.