Jo van der Spek (M) van de stichting Migrant 2 Migrant geeft met woordvoerders van het kamp een persconferentie in tentenkamp Osdorp. De gemeente Amsterdam laat het kamp van uitgeprocedeerde asielzoekers door de politie ontruimen.
Volledig scherm
Jo van der Spek (M) van de stichting Migrant 2 Migrant geeft met woordvoerders van het kamp een persconferentie in tentenkamp Osdorp. De gemeente Amsterdam laat het kamp van uitgeprocedeerde asielzoekers door de politie ontruimen. © ANP

'Overgrote deel' asielzoekers naar opvang

UpdateIn totaal 88 uitgeprocedeerde asielzoekers die uit protest tegen hun situatie verblijven in een tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam, hebben zich aangemeld voor alternatieve opvang. Dat liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan donderdagochtend weten. Het overgrote deel van de demonstranten wacht daarmee de aangekondigde ontruiming van het kamp niet af.

In de loop van de week vertrok al een aantal asielzoekers naar een asielzoekerscentrum. De woordvoerder verwacht dat de rest zich donderdagmiddag door de GGD naar de aangewezen opvanglocaties laat brengen. Daar kunnen de asielzoekers maximaal 30 dagen aansterken.

Uiterlijk vrijdagochtend moeten alle actievoerders het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp hebben verlaten. Wie er dan nog zit, wordt gearresteerd. De burgemeester rekent op een rustige en vreedzame ontruiming. 'De sfeer is goed', zegt de woordvoerder. 'We hebben op het stadhuis de afgelopen dagen meerdere bedankjes ontvangen vanuit het kamp.'

Nadat de rechter woensdag besloot dat het tentenkamp aan de Notweg vrijdag moet worden ontruimd, heeft de gemeente op het kamp geïnventariseerd wie interesse heeft in de zogeheten 'bad-bed-brood'-opvang die burgemeester Eberhard van der Laan binnen en buiten de hoofdstad heeft geregeld.