Volledig scherm
© anp

'Overheid en NPO willen minder Marokkanen in Opsporing Verzocht'

De overheid en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zouden politiemedewerkers, die meewerken aan het AvroTros-programma Opsporing Verzocht, onder druk zetten om minder Marokkaanse en allochtone verdachten te laten zien. De politiemedewerkers klappen anoniem tegenover weekblad Nieuwe Revu uit de school. De NPO en AvroTros verklaren tegenover het AD echter dat het verhaal totale nonsens is. 'Hier is absoluut geen sprake van'.

Quote

Zodra Wilders in de Kamer verwijst naar de show, worden ze hier bij de programma­lei­ding knap zenuwach­tig

Anonieme politiemedewerker

De overheid en NPO vinden volgens de politiemedewerkers dat Opsporing Verzocht 'een betere afspiegeling van de maatschappij zou kunnen laten zien' als het programma minder Marokkaanse en allochtone verdachten zou tonen. Dit tot ergenis van de politiemedewerkers.

Marokkanenprobleem
'We willen misdaden oplossen, maar tegelijk krijgen we het verwijt dat we een Marokkanenprobleem helpen creëren. De wereld op zijn kop. Alsof we erop uit zijn om reclame voor Geert Wilders te maken. De politie heeft nu eenmaal zijn handen vol aan het opsporen van Marokkaanse criminelen,' aldus een anonieme politiemedewerker tegen Nieuwe Revu.

De oververtegenwoordiging van Marokkanen in de criminaliteit is helaas de 'harde realiteit', stelt een andere medewerker tegenover het blad. 'Opsporing verzocht kan hier niet omheen. Maar zodra Wilders in de Kamer verwijst naar de show, worden ze hier bij de programmaleiding knap zenuwachtig'

Verhaal onjuist
Woordvoerder van de NPO, Babet Verstappen, ontkent tegenover AD de aantijgingen. 'Het verhaal klopt niet. Hier herkennen wij ons totaal niet in.'

Ook AvroTros ontkent deze gang van zaken. 'Alle zaken die in de uitzending aan bod komen, worden aangedragen door politie en Justitie. Opsporing Verzocht geeft slechts vorm aan deze inhoud. Daarbij is voor alle betrokken partijen bij dit programma het oplossen van een zaak leidend en niet de afkomst of achtergrond van een verdachte.

Quote

Wat, anders dan de waarheid willen vertellen, zou voor deze mensen de motivatie zijn om hun verhaal te doen

Hoofdredacteur Nieuwe Revu, Erik Noomen

Anonieme bronnen
Hoofdredacteur van Nieuwe Revu, Erik Noomen, vindt dit geen goed argument. 'Als politie en Justitie zaken aandragen, dan maakt er toch alsnog iemand een keuze. Het is niet reëel dat alle zaken die zij aandragen de uitzending halen. Als er dan tien zaken zijn, waaronder twee met autochtone verdachten en acht mediterrane verdachten, en je moet er drie uitkiezen. Dan is er nog steeds druk mogelijk vanuit de politiek of het productiehuis,' zegt de hoofdredacteur tegen AD.

'Het is voor ons natuurlijk lastig om het bewijs hard te maken, omdat we werken met anonieme bronnen. We kunnen geen bronnen noemen, omdat deze mensen anders worden ontslagen of van het project af worden gehaald. Maar wat, anders dan de waarheid willen vertellen, zou voor deze mensen de motivatie zijn om hun verhaal te doen.'