Volledig scherm
Wie slachtoffer wordt van inbraak hoeft niet meer jarenlang op een schadevergoeding te wachten. © ANP

Overheid gaat voortaan alle schadeclaims voorschieten

Slachtoffers van een misdrijf hoeven niet meer jarenlang op een toegekende schadeclaim te wachten. Als daders niet op tijd over de brug komen, gaat de overheid voorschieten.

Quote

Veel daders beschikken over maar weinig geld en betaalden daarom een laag bedrag per maand terug

Victor Jammers, Slachtofferhulp Nederland
Volledig scherm
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). © anp

Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil daarmee slachtoffers beter beschermen tegen onrecht. ,,Wie slachtoffer is van een misdrijf, heeft genoeg aan zijn hoofd. Die moet zich niet ook nog eens druk hoeven maken of hij zijn schadevergoeding wel krijgt." De regeling gold al voor slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven, maar wordt per 1 januari 2016 uitgebreid naar alle strafzaken.

Oplichting
Voortaan komen ook schadeclaims in aanmerking van zaken zoals diefstal, inbraak en oplichting. Het voorschot bedraagt maximaal 5.000 euro. Als de dader in een strafzaak acht maanden na het vonnis van de rechter nog niet aan zijn betalingsplicht heeft voldaan, kan het slachtoffer aankloppen bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Die instantie keert het betreffende bedrag uit aan de rechthebbende en probeert het geld alsnog op de schuldige te verhalen. Heeft de dader slechts een gedeelte betaald, dan vult de overheid dat ook aan. De uitbreiding geldt vanaf 1 januari 2016 en geldt niet met met terugwerkende kracht. De eerste voorschotten worden naar verwachting in september uitgekeerd.

Misdrijf
Victor Jammers, lid Raad van Bestuur van Slachtofferhulp Nederland, noemt de regeling een 'enorm winstpunt'.  ,,Veel daders beschikken over maar weinig geld en betaalden daarom een laag bedrag per maand terug. Het slachtoffer bleef hierdoor tot in de lengte der dagen geconfronteerd met het misdrijf. Nu weet je: na acht maanden heb ik mijn geld."

Sinds de start van de regeling voor geweldsmisdrijven in 2011 zijn 15.500 voorschotten uitgekeerd, voor een totaalbedrag van 24 miljoen euro. Het ministerie schat door de uitbreiding jaarlijks 5 miljoen euro extra voor te moeten schieten. De verwachting is dat daarvan elk jaar 400.000 euro (8 procent) nooit wordt terugbetaald.

Schadeclaim
Wie slachtoffer is in een strafzaak, kan een schadeclaim indienen. Als de strafrechter oordeelt dat een slachtoffer recht heeft op een schadevergoeding, dan kan hij de veroordeelde verplichten tot het betalen van de materiële of immateriële schade. Het bedrag is afhankelijk van het delict en kan bij ernstige zaken oplopen tot 35 duizend euro. Een schadeclaim staat los van de verdere straf die de veroordeelde krijgt opgelegd.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.