Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers.
Tbs-klinieken kampen namelijk met capaciteitsgebrek: er zijn simpelweg te weinig bedden beschikbaar. Gevolg is dat het langer duurt voordat zij met hun behandeling kunnen beginnen. Veelal blijven ze dus langer in de reguliere gevangenis. Omdat de wachttijd meerdere maanden bedraagt, moet het kabinet hen schadevergoedingen betalen, zo bevestigt het ministerie van Justitie.
Na vier maanden hebben wachtende tbs-patiënten recht op ‘smartengeld’. In 2021 is ongeveer 25.000 euro uitgekeerd en in de eerste zes maanden van dit jaar zelfs al voor 32.000 euro, laat het ministerie weten. De problemen houden echter nog aan tot 2026, zo denkt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), omdat dan pas voldoende plekken beschikbaar zijn. Op 2 juni wachtten er 97 patiënten op een plek, de gemiddelde wachttijd in het afgelopen jaar bedroeg 130 dagen.
De ‘wachtvergoeding’ bedraagt na een half jaar 350 euro per maand per persoon, daarna loopt dat nog eens op met 125 euro extra per maand.
Nood
Het kabinet heeft geprobeerd deze situatie te voorkomen: er is zelfs gekeken naar noodhuisvesting voor tbs-klinieken. De bouw zou echter minstens twee jaar op zich hebben laten wachten, nog los van het feit dat gemeenten er niet om staan te springen een plek te bieden.
De tekorten zijn volgens de minister ontstaan doordat rechters vaker tbs zijn gaan opleggen, ook in zaken waarbij verdachten niet wilden meewerken aan vooronderzoek. Hierdoor ontliepen ze voorheen tbs, maar nu worden ook rapportages uit hun verleden, bijvoorbeeld van hulpverleners, betrokken bij de beoordeling of zij geestelijk iets mankeren.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Tbs-advocaten en klinieken noemen dat het ‘Michael P.’-effect. P. werd veroordeeld voor de verkrachting en moord op Anne Faber, toen hij in september 2017 in een open kliniek zat. Hij had namelijk na de verkrachting van twee minderjarige meisjes tbs weten te ontlopen door niet mee te werken aan psychologisch onderzoek. Rechters leggen sindsdien vaker toch tbs op in dat soort ernstige zaken. ,,Hierdoor neemt de instroom in de forensische zorg toe”, aldus Weerwind.
Zonde
SP-Kamerlid Michiel van Nispen wijt de ‘uiterst onwenselijke situatie’ aan slecht beleid. ,,Er is bewust voor gekozen om niet eerder in te grijpen. Er zijn zelfs tbs-klinieken gesloten. Het is zonde van het geld en vooral ook slecht voor de mensen die moeten wachten op behandeling.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Weer Nederlander (50) omgekomen in de bergen, al vijf Nederlandse slachtoffers in korte tijd
Een man van 50 uit Nederland is om het leven gekomen door een val tijdens een bergwandeling in Oostenrijk. Volgens de politie in de deelstaat Tirol viel hij 80 tot 100 meter naar beneden. Het is niet duidelijk waardoor dat gebeurde. Het is in korte tijd al de vijfde Nederlandse dode die valt in bergachtig gebied. -
PREMIUMtips
Je kind vermaken zónder scherm: 7 leuke offline tips
Eindelijk gezellig samen vakantie, kijkt je kind de hele dag naar een tablet. Hoe lok je je kind weg van dat scherm? -
PREMIUMVissen met Jan
Corinne Ellemeet (GroenLinks): ‘Wij lijden aan chronische onderschatting van Nederlanders’
Onze politiek verslaggever Jan Hoedeman vist met politici. Deze keer GroenLinks-vicefractievoorzitter Corinne Ellemeet (46). Over het kraken van een eitje, haar heldhaftige grootvader en waarom ze Kamerlid werd. ,,Ik schrok van de samenwerking met Wilders.’’ -
PREMIUMTer Apel
Burgemeester over falend asielbeleid: ‘Belangrijk deel van Nederland laat het afweten’
Als burgemeester van de gemeente waar Ter Apel onder valt, ziet Jaap Velema elke dag tot welke uitwassen het falende Nederlandse asielbeleid leidt. De toekomst stemt hem somber. ,,Het is nu officieel een crisis, maar ik heb niet de indruk dat er iets verandert.” -
104
Man brengt per ongeluk verhuisspullen schoondochter naar de stort, maar de verzekeraar keert niet uit
Het zal je maar gebeuren: help je je schoondochter bij de verhuizing, breng je per ongeluk spullen die mee moeten naar het nieuwe huis, naar de vuilstort. Het overkwam een klant van VCN Verzekeringen uit Nuenen. De man wil nu dat VCN de schade via de aansprakelijkheidsverzekering vergoedt, maar de verzekeraar weigert dat. De zaak diende onlangs voor de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening.
-
12
Getest: dit is de beste ventilator
Wat is de beste ventilator? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM14
Personeelstekort politie raakt nu ook Burgernet: ‘Soms maken we bewuste keuze het niet in te zetten’
De politie wil vaker een melding via Burgernet versturen, maar vanwege personeelskrapte lukt dat onvoldoende. Hiermee laten zij een goede kans liggen om een heterdaadje op te lossen of een vermist persoon (nog sneller) terug te vinden. ,,We balen er zelf ook van omdat die tip van de burger essentieel kan zijn”, aldus centralist Alexander. -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past.