Overheid wil zelf bepalen of oorlogsgebieden veilig genoeg zijn om overheen te vliegen
De overheid moet voor luchtvaartmaatschappijen kunnen beslissen of oorlogsgebieden veilig genoeg zijn om overheen te vliegen of niet. Dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Maar de partijen zijn het nog oneens over hoe dat dan moet worden geregeld.
Als het aan D66 ligt, krijgt het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid EASA de bevoegdheid en de middelen om die afweging voor alle luchtvaartmaatschappijen in Europa te maken. Daarmee krijgen reizigers volgens Kamerlid Jan Paternotte maximale zekerheid over de veiligheid van vliegroutes, omdat die dan niet meer afhankelijk is van de gekozen luchtvaartmaatschappij.
De linkse oppositiepartijen zijn het met D66 eens dat de beoordeling van vliegroutes een publieke taak moet worden, maar zijn er niet allemaal van overtuigd dat Brussel daarover moet gaan.
MH17
Nederland moet volgens Paternotte het voortouw nemen, mede gezien de ramp met vlucht MH17. Bijna tweehonderd Nederlanders kwamen om het leven toen dat vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. De kwestie staat weer extra in de aandacht doordat eerder deze maand een Oekraïens toestel in Iran werd neergehaald met luchtafweergeschut.
De linkse oppositiepartijen zijn het met D66 eens dat de beoordeling van vliegroutes een publieke taak moet worden, maar zijn er niet allemaal van overtuigd dat Brussel daarover moet gaan. De SP bijvoorbeeld ‘voelt er weinig voor om die bevoegdheid over te dragen aan EASA’, aldus Cem Laçin.
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger ziet het plan van D66 op zich wel zitten maar vreest een ‘langdurig en taai proces’. Daarom dringt zij erop aan te kijken welke stappen Nederland op eigen houtje kan zetten. Als het aan Kröger ligt kan de overheid straks niet alleen routes boven conflictgebieden opschorten, maar ook vluchten naar bestemmingen met bijvoorbeeld ‘gezondheidsrisico’s’.
VVD’er Remco Dijkstra is niet overtuigd. Hij vreest ‘bureaucratie’, met name als de Europese route wordt gekozen. ,,Je moet snel kunnen schakelen. Ik weet niet of een overheid dat beter kan dan een partij die er ook direct belang bij heeft.”
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kijkt naar eigen zeggen serieus naar elk voorstel dat de veiligheid voor passagiers kan verbeteren, maar wil nu nog geen keuze maken. Wel benadrukt zij dat Nederland door het MH17-verleden ‘een heel bijzondere, extra verantwoordelijkheid’ heeft om op dit terrein een voortrekkersrol te spelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VVD’ers doen ultieme poging om ‘Bambigevoel’ te behouden: ‘Red het hertenkamp’
-
17
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Video42
VVD-top krijgt toch weer wat tijd voor asielpakket, maar ‘veenbrand’ woedt: ‘Mark, schiet eens op’
Het geklaag, de teleurstelling en de scherpe kritiek houden aan, maar de VVD-top lijkt van partijleden toch nog even de tijd te krijgen om de asielinstroom te verlagen. De onvrede dwong leider Mark Rutte wel wéér tot een belofte: binnen een ‘paar weken’ ligt er volgens hem een kabinetsplan.Apeldoorn -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Matjes tegen doorlekken en wassen met water; hiermee kan zorgpersoneel beter stoppen
-
-
-
31
Groene sprong voorwaarts: energieverbruik uit zonnepanelen met bijna de helft omhoog
Een steeds groter deel van Nederland draait op duurzame energie. Zeker zonnestroom is ‘hot’, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceert. Zonnepanelen leverden vorig jaar de helft méér stroom dan in 2021. CBS-expert Cor Pierik spreekt van een ‘spectaculaire toename’. -
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen.