Volledig scherm
De opbouw van de stapelplaats voor een vreugdevuur voor de jaarwisseling bij Scheveningen. © ANP

Overheidsdiensten wimpelen vaak verantwoordelijkheid af

Overheidsdiensten verwijzen bij incidenten naar elkaar en proberen hun eigen verantwoordelijkheid in te perken. Tegelijkertijd tijd zorgt gesjoemel met regels ervoor dat het wantrouwen van burgers toeneemt.

Dat stellen deskundigen tegenover deze krant in een reactie op het uit de hand gelopen vreugdevuur in de nieuwjaarsnacht in Scheveningen. De stapel pallets die daar werd aangestoken bleek veel hoger (48 meter) dan was afgesproken (maximaal 30  meter). Door een plots opstekende wind uit zee trok een vonkenregen over het dorp en zorgde daar voor angst en schade. Bij de gemeente zijn al zeker 60 schademeldingen binnen gekomen.

Uit onderzoek van deze krant bleek eerder deze week dat de politie niet ingreep toen de stapel te hoog werd. Een brandweerman stelde dat de politie dat wel had moeten doen. De politie reageerde dat controle de taak van de gemeente is.

,,Alle instanties zijn de afgelopen jaren druk bezig hun eigen taken te omschrijven, om zo de eigen verantwoordelijkheid in te perken: politie, brandweer, openbaar bestuur. Niemand zegt meer: alle lijntjes komen bij mij uit", reageert Gerd Leers, voormalig minister en huidig burgemeester van Brunssum. ,,En overheidsdiensten die naar elkaar wijzen, is funest, want dan verlies je de grip op de samenleving. Terwijl die samenleving toch al complexer wordt.”

‘Regelmatig gesjoemel’

De gemeente Den Haag, waar Scheveningen onder valt, kondigde direct na de vuurregen al aan dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken voorafgaande aan het vreugdevuur. Ondertussen komt de Haagse burgemeester Krikke steeds meer onder druk te staan. Onder meer omdat bleek dat de organisatie van de vreugdevuren geen evenementenvergunning hoeft aan te vragen, maar alleen werkt op basis van afspraken met de gemeente.

Professor Pieter van Vollenhoven, lid van het Koninklijk Huis en voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, maakt zich al langer druk over gebrek aan goed overheidstoezicht. ,,We constateren regelmatig dat er gesjoemeld wordt met regels, denk aan het gifschandaal bij de chemische fabriek DuPont, de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam.” Hij maakt zich er zorgen over. ,,Want het gesjoemel, het zich niet houden aan afspraken, laat het wantrouwen in onze maatschappij alleen maar toenemen.”

Lees ookGerd Leers over inferno Scheveningen: overheden wijzen naar elkaar, dat is funest

Bekijk hieronder de beelden van het uit de hand gelopen vreugdevuur: 

  1. Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’
    LIVE TWITTER

    Moeder van in stukken gezaagde Deniz: 'Mijn moederhart staat in brand’

    Mark de G. (41) uit Zwolle staat vandaag onder grote publieke belangstelling voor de rechter. De G. wordt er van verdacht zijn kameraad Deniz Guldogdu (38) te hebben omgebracht. Hij zaagde zijn lichaam volgens het OM een dag na de moord in stukken, stopte het in zakken en verborg het in de kruipruimte van zijn woning. De G. wordt ook verdacht van het stelen van 1500 euro van het slachtoffer en van verboden wapenbezit.