Overleden slachtoffertjes drama Oss waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud

UPDATEBij een ongeval op een bewaakte spoorwegovergang in Oss, waarbij een bakfiets van een kinderdagverblijf was betrokken, zijn vanochtend vier kinderen om het leven gekomen en twee zwaargewonden gevallen. De verslagenheid in Oss is groot.

De vier overleden kinderen waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud. Zo heeft de politie bekendgemaakt. Twee van de overleden kinderen zijn zusjes.

Hun oudere zus, een kind van 11 jaar, raakte zwaargewond. Dat geldt ook voor de begeleidster, een vrouw van 32. De kinderen kwamen allemaal uit Oss, de begeleidster uit Heesch. De toestand van de gewonden is nog altijd zorgwekkend, zo laat de politie weten.

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk gaat nog enige tijd duren. Daarvoor worden onder andere getuigen gehoord en camerabeelden bekeken. 

Stint

Volledig scherm
Locatie van het ongeval © Infograpics redactie

Rond 08.25 uur werd de elektrische bakfiets, een zogenaamde Stint, bij station Oss-West gegrepen door de Sprinter tussen Nijmegen en Den Bosch. Buiten de spits wordt de trein ingezet als Intercity.

'Door slagbomen heen'

Volledig scherm
Ouders en kinderen komen basisschool de Korenaer uit, nadat ze zijn bijgepraat in de aula. © Tom Vos

De bak met daarin de kinderen zou door de gesloten spoorbomen zijn geschoten, waarna de trein hen raakte. De kinderen kwamen van de voorschoolse opvang en waren op weg naar basisschool De Korenaer. Het gaat om een bolderkar van kinderdagopvang Okido, aan de Obrechtstraat. 

De bestuurster, die achterop de elektrische bakfiets stond, kwam van het kinderdagverblijf en had net een of meer kinderen afgezet bij een school, zeggen bekenden van de vrouw. Ze was met de kinderen op weg naar een volgende school.

Verschillende mensen, onder wie kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren. Voor hen is Slachtofferhulp ingeschakeld. Oss heeft een opvangcentrum ingericht in wijkcentrum De Hille aan de Looveltlaan. Direct betrokkenen en familie kunnen hier terecht.

Om hulp geschreeuwd

Volledig scherm
De trein die betrokken was bij het ongeluk waarbij meerdere doden en zwaargewonden vielen © ANP

Een ooggetuige zegt tegen verslaggevers van RTL Nieuws dat de remmen van de bakfiets niet functioneerden. ,,De bestuurster reed dwars door de slagboom heen'', aldus een zekere Kenny. Een andere getuige hoorde dat de bestuurster ook nog riep dat het 'niet lukte om te remmen'.

,,Of de elektrisch aangedreven bakfiets op hol is geslagen, is onderdeel van het onderzoek'', laat een politiewoordvoerder weten. Bedenker van de Stint en oprichter van het bedrijf Edwin Renzen ging poolshoogte nemen in Oss. Hij heeft vooralsnog geen idee wat er mis kan zijn gegaan. 'Ik weet eigenlijk niets'', zegt hij.

Reactie koningin

Mark Rutte on Twitter

Diep geraakt door het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk. Ik wens alle betrokkenen veel sterkte toe met dit zware verlies.

Koningin Máxima, die op bezoek is in Drachten, laat weten: ,,Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss''. Ze voegt eraan toe dat zij en koning Willem-Alexander enorm meeleven. ,,We hebben geen woorden''.

Premier Mark Rutte twittert 'diep geraakt' te zijn door ,,het ontzettend verdrietige nieuws uit Oss waar 4 jonge kinderen om het leven zijn gekomen bij een afschuwelijk ongeluk.'' Rutte wenst alle betrokkenen veel sterkte toe met het 'zware verlies'.

Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, reageert ontdaan. ,,Het is een dag waarvan je hoopt dat hij er nooit zal komen'', zei ze. De burgemeester sprak van 'onbeschrijfelijk leed' en betuigde haar medeleven met de nabestaanden. ,,Er zijn geen woorden voor wat hen vandaag is overkomen.''

Het fatale ongeval slaat 'grote gaten in het kinderdagverblijf, de school en de gezinnen die het betreft', aldus Buijs-Glaudemans. Ze bedankte hulpverleners voor hun professionaliteit en stond stil bij het medeleven dat door veel mensen uit het land is uitgesproken. 'Het is een zwarte dag.'

Bewaakte overgang

Volledig scherm
Hulpdiensten zijn aanwezig bij de spoorwegovergang aan de Braakstraat in Oss © ANP

Op de Braakstraat in de Brabantse plaats waren meerdere hulpdiensten aanwezig. Ook landden er twee traumahelikopters. Om hulpdiensten goed te laten samenwerken, werd de situatie opgeschaald naar Grip 2. Ambulancepersoneel ontfermde zich over de slachtoffers. De brandweer zette de omgeving van het drama af met schermen. 

De precieze toedracht van het ongeluk is nog niet bekend. Het gaat ter plaatse om een bewaakte overgang. Een van de slagbomen brak af. Het treinverkeer lag tot laat in de middag stil. Op het traject werden bussen ingezet en de 57 inzittenden van de betrokken trein werden met een andere trein teruggebracht naar Den Bosch. 

Spoorwegen aangeslagen

Roger van Boxtel on Twitter

Hoe erg, dit dramatische ongeluk in Oss. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden, bij de gewonden en bij de reizigers en onze collega's die erbij waren. Wat een verdriet. #ns

Stientje v Veldhoven on Twitter

Wat een afschuwelijk nieuws uit Oss vanmorgen.... knoop in mijn maag bij dit bericht... 😔 Uit de grond van mijn hart- heel erg veel sterkte aan alle betrokkenen....

De NS zegt zeer aangeslagen te zijn na het zware ongeluk. ,,We hebben verder nog geen details en worden op de hoogte gehouden door de politie. Dit is echt een vreselijk ongeval'', aldus de woordvoerder van de NS. Voor reizigers in de trein en spoorwegcollega's is hulp ingeschakeld.

,,We richten ons nu vooral op de hulp en nazorg voor de reizigers en de collega's.'' NS heeft daartoe een informatielijn geopend voor vragen. Treinreizigers kunnen op het nummer ook terecht als ze behoefte hebben aan nazorg na het ongeval. Het speciale informatienummer is 0800-6677888.

,,Hoe erg, dit dramatische ongeluk in Oss", reageert NS-topman Roger van Boxtel op Twitter. ,,Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden, bij de gewonden en bij de reizigers en onze collega's die erbij waren. Wat een verdriet.'' Van Boxtel was in Berlijn, maar keert nu versneld terug naar Nederland.

Staatssecretaris van Infrastructuur, Stientje van Veldhoven, heeft een 'knoop' in haar maag door het dodelijke ongeval, laat ze op Twitter weten. Van Veldhoven, die onder meer over het spoor gaat, voegt eraan toe: ,,Uit de grond van mijn hart- heel erg veel sterkte aan alle betrokkenen.''

'Inktzwarte dag'

Volledig scherm
Drama op het spoor bij Oss. © Charles Mallo

Spoorbeheerder ProRail spreekt van een inktzwarte dag. ,,Dit is echt heel erg verschrikkelijk'', aldus een woordvoerder. ProRail start, zoals bij elk ongeval, een onderzoek. President-directeur Pier Eringa zegt dat hij niet over signalen beschikt dat de overgang niet heeft gefunctioneerd.

De politie maakte vanuit een helikopter luchtbeelden van de rampplek. Ook wordt met ooggetuigen gesproken. Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waren in Oss voor verkennend onderzoek naar het ongeval. Op basis van deze verkenning volgt later een besluit over een eventueel vervolg, aldus de raad.

John Jorritsma on Twitter

Wat een verschrikkelijk drama in Oss! Als regioburgemeester Oost Brabant wil ik alle nabestaanden enorm sterkte toewensen. Zo'n gebeurtenis tart elke beschrijving. Ook alle steun voor de hulpdiensten ter plaatse bij dit zware incident.

Volledig scherm
De brandweer schermde de plek des onheils af met schermen © ANP

ProRail on Twitter

In #Oss heeft een zeer heftig ongeval plaatsgevonden op een spoorwegovergang. Hierbij zijn meerdere kinderen om het leven gekomen. Pier Eringa: 'Het is een inktzwarte dag. Verschrikkelijk voor de nabestaanden en betrokkenen. Hier zijn geen woorden voor.' https://t.co/sb4aGnhudc

Politie Oost-Brabant on Twitter

Bij het ongeluk is een elektrische bakfiets betrokken. Ging om een bakfiets van een kinderdagverblijf, op weg naar een school in Oss. De twee gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Voor getuigen, waaronder meerdere kinderen, is @Slachtofferhulp geregeld.

Volledig scherm
Bij het ongeval in Oss zijn zwaargewonden en meerdere doden gevallen © Charles Mallo
  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”