Volledig scherm
Geert Wilders en Mark Rutte bij het Catshuis. © ANP

Overleg over bezuinigingen dreigt te mislukken

UpdateDe onderhandelingen in het Catshuis tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV verkeren in een moeilijke fase. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekendgemaakt. Geert Wilders wilde de onderhandelingen afbreken, melden bronnen in Den Haag. De anderen zouden hem echter hebben gevraagd om er nog een nachtje over te slapen.

NOS meldt het nieuws van de dreigende mislukking. Wegens de moeizame besprekingen is het overleg vandaag eerder dan gepland afgebroken. Het is de bedoeling dat de partijen onder leiding van premier Mark Rutte de beraadslagingen morgenochtend om 10.00 uur voortzetten. Dat het beraad nu is afgebroken, biedt ruimte voor VVD, CDA en PVV voor beraad in eigen kring.

Het overleg in het Catshuis over extra maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, begonnen op 5 maart. De afgelopen tijd zijn eerst alle dossiers verkend. Eerder deze week werd duidelijk dat de onderhandelingen de besluitvormingsfase naderen, maar dat de standpunten nog op een aantal onderwerpen ver uit elkaar liggen.

Ongeduld oppositie
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer steken hun ongeduld niet onder stoelen of banken. Ze willen van premier Mark Rutte een tijdpad voor het verloop van de onderhandelingen. Rutte liet de Kamer woensdag weten dat het kabinet zich houdt aan de deadline van de Europese Commissie en uiterlijk 30 april begrotingsplannen naar Brussel stuurt. In die plannen moet het kabinet laten zien hoe het denkt het begrotingstekort volgend te hebben teruggebracht tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlandse product. Die vraag ligt centraal op tafel in het Catshuis.