Volledig scherm
© thinkstock

'Overspel beschadigt zo veel, maar ik was niet te houden'

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) bindt - opnieuw - de strijd aan met vreemdgaan. Een grote campagne moet waarschuwen voor de ontwrichtende werking van  overspel. Het lijkt er inderdaad op dat we steeds vaker over de schreef gaan. Graham ging 'meerdere keren' vreemd. Er was een oerdrift, daarna de spijt. Een kijkje in de psyche van een vreemdganger.

Volledig scherm
© AD

Kees van der Staaij kan het niet aanzien. Die tv-spotjes van datingsites als Second Love, waarbij mensen worden verleid tot vreemdgaan. Bizar, vindt de SGP-partijleider. Dus is het tijd voor actie.

Op billboards moeten straks reclames te lezen zijn 'voor trouw in relaties'. Gekoppeld aan een website voor adviezen om relaties 'te verfrissen en te versterken', als het aan Van der Staaij ligt. ,,Het afkeuren van overspel in het huwelijk is een politiek taboe, terwijl overspel zo veel kinderen en relaties beschadigt.''

Datingsite
Betutteling, roepen tegenstanders. Niet in de laatste plaats de 538.000 (!) gebruikers van Second Love. Bovendien levert het de datingsite - net als de vorige keer dat de SGP ageerde - veel gratis publiciteit op. Maar toch.

De vrees van de SGP is niet helemaal ongegrond, denkt Jan Latten, hoogleraar demografie van de Universiteit van Amsterdam. ,,Trouw zijn staat tegenwoordig meer onder druk.''

Langetermijnonderzoek ontbreekt, maar veeg enquêtes op een hoop en je komt tot een gemiddelde van zo'n 25 procent van de mannen én vrouwen die wel eens zijn vreemdgegaan.

Hoeveel huwelijken daardoor stranden, is onbekend. Al is er een 'voorzichtige indicatie' dat vier op de tien stukgelopen huwelijken stukloopt doordat er 'een ander in het spel is'. ,,Daarnaast is er veel veranderd. Nog maar de helft van Nederland is gelovig, dus een groot deel houdt zich niet meer aan huwelijkse trouw louter omdat de kerk dat voorschrijft.

Spanning
Genieten van het leven geldt nu als belangrijkste waarde, zegt men in enquêtes. Mensen dicteren hun eigen moraal. En de welvaart is groter dan vroeger. Dat heeft het effect dat mensen soms voor hun individuele, vaak spannende, uiting van geluk kiezen.''

Tel daarbij op dat vrouwen meer werken, financieel onafhankelijk zijn en dus meer mannen zien dan 'alleen maar de SRV-man'. ,,Relaties en mores worden bepaald naar de tijdgeest en dat verschuift enigszins. Of dat moreel verwerpelijk is, moet ieder voor zich weten.''

Maar ik was niet te houden'
Graham vertelt wat is om vreemd te gaan. ,,Ik had een vriendin die altijd op me zat te letten. Stond ik even met een andere vrouw te praten, sprong ze ertussen. En het irritante: ze had nog gelijk ook, want anders was het misgegaan. Die jaloezie werkte trouwens averechts. Ging ik met vrienden op vakantie, stond ik bij de eerste benzinepomp de caissière te versieren."

,,M'n vriendin wist dat ik vreemd zou gaan. En ik voldeed dus graag aan dat beeld. Maar dat was natuurlijk niet dé reden. Ik was gewoon niet te houden. Een soort oerdrift, écht."

Lekker wijf
Soms was het plat. Dacht ik alleen maar: da's een lekker wijf. Vaker ging het om de aandacht, de spanning. En dat het niet mag, hè. Het stiekeme gedoe. Elkaar opzoeken in de kroeg. Dan fysiek contact.

Het was ook niet alsof ik een drempel over moest. Die drempel verdween geleidelijk.

Natuurlijk voelde ik me daarna vaak klote. Schuldgevoel, het hele scala. Kon me echt een enorme eikel voelen. Diepe spijt. Maar dan gebeurde het toch weer. Bij allebei mijn vorige relaties ging het meerdere keren mis. Soms een voor een nacht, soms een affaire.

Smoesjes zat
M'n relaties waren prima. Maar die eerste, spannende momenten tussen man en vrouw, dat slijt in je relatie. Dat vond ik bij die vrouwen terug. De ene man wil om de 3 jaar een nieuwe auto, ik wilde zo nu en dan een nieuwe affaire. Die gedachte dat mijn vriendin de enige zou blijven voor de rest van mijn leven, daar gruwelde ik van.

Smoesjes had ik zat. Borrel op het werk. Afspraak buiten de deur. Vroegen ze het me ronduit, dan kon ik niet meer hardcore-liegen. Stond er ineens een sms'je in mijn telefoon van 'Ron', met aan het einde 'Xxx'. Tja. Lullig natuurlijk, ik heb veel kapotgemaakt.

Mijn huidige vriendin was heel anders. Die zei: je doet maar, maar vertel het me dan gewoon. Dat maakte het ook minder spannend. Ik ben ook rustiger, ouder, een 40'er nu. Ik heb het allemaal wel gezien. Bovendien ben ik vader geworden. Ik wil niet riskeren dat ik mijn kind straks eens in de 2 weken zie.''