Volledig scherm
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, welzijn en sport © anp

Overstappen 'geen zin' door onbesliste basisverzekering

De coalitiepartijen VVD en PvdA  in de Tweede Kamer willen dat toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ingrijpt nu al weken grote onduidelijkheid bestaat over de basisverzekering van volgend jaar. Daardoor wordt overstappen naar een andere zorgverzekeraar straks onmogelijk.

Er is nog geen nieuwe informatie over de basisverzekering van 2016 omdat de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars stroef verlopen. En dat terwijl de onderhandelingen al op 19 november afgerond moesten zijn.

De partijen vinden dat patiënten niet de dupe mogen worden van de haperende onderhandelingen tussen de ziekenhuizen en zorgverzekeraars, zo meldt De Telegraaf. Volgens de partijen heeft overstappen nauwelijks nog zin, omdat het te moeilijk is geworden echt de kleine lettertjes van de polissen met elkaar te vergelijken.

Volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester mag de zorgpolis er niet anders uitzien dan waarop de verzekerde had gerekend. ,,Dat riekt naar misleiding." Verder wil ze dat verzekerden langer de tijd krijgen om over te stappen. Patiënten hebben nu zes weken om van verzekeraar te wisselen, maar die termijn zou pas moeten ingaan als er volledige duidelijkheid over de verzekerde zorg is.

Treuzelen
Slechts de helft van de ziekenhuizen in Nederland heeft tot nu toe een inkoopcontract getekend met de zorgverzekeraars, waarin wordt vastgelegd hoeveel mensen tegen welke vergoeding geholpen mogen worden.

De politieke partijen vinden dat de NZa treuzelt. Alle partijen moeten manen om snel tot een akkoord te komen.

Rond 19 november ging de jaarlijkse overstapperiode in, waarbij mensen wisselen van zorgverzekeraar. Ruim tweederde van de basispolissen, de zogenaamde naturapolissen, schrijven voor dat patiënten naar een zorgverlener moeten gaan waarmee een contract is afgesproken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement